Читај ми!

Svaki četvrti stanovnik ima neki vid alergije – ambrozija je tu, vazduh je pun polena

Vazduh je pun polena ambrozije i prognoze nisu nimalo optimistične: koncentracija alergena biće povećana sve do polovine septembra. Kako živeti s tim, umanjiti ili eliminisati tegobe, objasnio je alergolog Saša Milićević.

Za alergične na ambroziju počeo je najgori period u godini. Do kada će simptomi potrajati i kolika je koncentracija ambrozije u vazduhu?

„Koncentracija ambrozije se već duže vreme drži na visokom nivou, pogotovu ujutro. Sa kišom, koncentracija ambrozije malo opadne, ali ako dune vetar, ona se opet pojača. Ko god ima problema sa ambrozijom, on to najbolje zna – i deca i odrasli“, istakao je alergolog Saša Milićević.

Dodaje da se svake godine povećava broj pacijenata osetljivih na ambroziju. U budućnosti će alergije postati toliko raširene da će se smatrati nekom vrstom poremećaja. Svaki četvrti čovek ima neki vid alergije.

Ambrozija i polen korova postali su agresivniji u poređenju sa polenom trave i drveća. Više ljudi ima agresivnije simptome i pred pojavu ambrozije, organizam je pod tenzijom.

„Sve više se spušta granica i sve mlađi i mlađi pacijenti imaju alergiju. Još nije dovoljno jasno zbog čega reagujemo na to zrno, na taj polen ambrozije. Sama reč alergija znači izmenjena reakcija imuniteta, kada organizam prihvati zrno polena kao neku štetnu materiju i zbog toga se javlja čitav set simptoma. Zbog čega se sve to događa još nije jasno, ima mnogo različitih teorija, ali nijedna ne objašnjava to do kraja“, napominje alergolog.

Preporuka lekara za lečenje alergija

"Najvažnije je da se krene sa terapijom u predsezoni, jer ako se zakasni, simptomi mogu da budu jaki. Lekovi su antihistaminici i oni zauzmu mesto na receptorima gde bi se vezala zrnca polena ambrozije. Ako to preduhitrimo, alergijski simptomi će biti manji", ističe alergolog.

Napominje da osobe koje nisu ispitale alergiju treba da se jave lekaru. Testovi se mogu uraditi bilo kada u toku godine.

"Što se tiče vakcine za alergije, ona se daje kod pacijenata koji imaju teže oblike, ima dosta dobrih efekata, ne pomaže baš u svim slučajevima, ali to je jedno od dostignuća medicine koje može mnogo da pomogne", zaključio je alergolog Saša Milićević.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво