Читај ми!

Melanom - koji znaci ukazuju da se na koži nešto dešava i da bi trebalo da se javite lekaru

Sunčevi zraci su nam neophodni za opstanak, pozitivno utiču na naše zdravlje, na bioritam, ključni su za sintezu vitamina D, ali na suncu treba biti vrlo oprezan. Ako izgorite u bilo kom životnom dobu to značajno povećava rizik od dobijanja melanoma, najopasnijeg oblika raka kože.

Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji. Smeđe ili crne boje, a retko može da bude i crven, boje kože ili beli, u nivou ili izdignut. Može da se javi bilo gde na koži, na sluzokoži, ispod nokta...

Doktorka Danijela Jevtić upozorava da nema potrebe za namernim izlaganjem suncu zarad preplanulog tena, jer je takav ten - znak oštećenja genetskog materijala kože. 

"Svakako moramo da izbegavamo direktno izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 sati sa obzirom na to da je od aprila do oktobra povećano UV zračenje. Takođe, moramo da izbegavamo nekontrolisan boravak pod UV i fluorescentnim lampama, naročito pre odmora", ističe Jevtićeva.

Objašnjava da su pegled i samopregled kože i mladeža jednom u mesec dana najbolja prevencija u ranom otkrivanju melanoma, jednog od oblika raka kože.

Svaka promena mladeža u smislu izmene boje i asimetrije, kaže doktorka, su znaci koji ukazuju da se na koži nešto dešava i da bi trebalo da se javimo lekaru, da odemo na dermatološki pregled.  

"Posebnu pažnju treba da obratimo na asimetrične mladeže, ako su ivice neobične, iseckane ili iregularne, višebojne promene - menjaju oblik i boju, kada svrbe, krvare, bole. Sve to su znaci koji ukazuju da treba da se javimo dermatologu", poručuje Jevtićeva.

Objašnjava da melanomi - tumori pigmentskih ćelija kože ugrožavaju sve generacije, a posebno onu od 20 do 40 godina, ali i onu od 60.

"Posebno su ugrožene osobe svetle puti i one koji su u detinjstvu imali opekotine", kaže doktorka i poručuje da je prvo i osnovno pravilo bezbednog izlaganja kože na suncu - umerenost.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво