Čitaj mi!

Koja hrana hladi, a koja greje – šta jesti kada napolju upeče

Sa rastom temperture tražimo hranu koja će nam olakšati vrućinu i sparinu i nadoknadi sve što smo znojenjem izgubili. Mineralna i obična voda, supe, povrće i voće su prave namirnice za ovo doba godina. Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati po svaku cenu.

Visoke temperature se lakše podnose kada nema mnogo vlage, što ovih dana nije slučaj. To dovodi do obilnog znojenja i gubitka minerala, poput kalijuma i natrijuma. Njih je najbolje nadoknaditi putem mineralne vode, savetuje dr Veroslava Stanković, dodajući da ne bi trebalo piti hladnu vodu jer se time postiže kontra efekat i povećava telesna temperatura.

Što se hrane tiče, najbolje je jesti povrće i voće. Povrće u obliku salata, preliveno maslinovim uljem i posoljeno. U ovom periodu obavezno je unositi malo slaniju hranu, koja će zadržavati nešto vode u organizmu i nadoknađivati gubitak natrijuma kroz znojenje.

Prirodno je da tokom letnjih meseci i visokih temperatura unosimo više vode – oko 2 do 2 i po litra dnevno. Osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom treba da budu oprezne što se unošenja tečnosti tiče.

Naročito se preporučuju supe, domaće ili gotove, iz kesice, koje će osim tečnosti nadoknaditi i gubitak minerala.

Ukratko, voda, supe i povrće, poput krastavaca i lubenica, prave su namirnice za ovako visoke temperature.

Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati, što zbog velike količine šećera, što zbog diuretskog dejstva.

Treba izbegavati i meso, posebno pohovano i prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije, čije stvaranje dodatno povećava temperaturu organizma.

Omiljena letnja poslastica, sladoled, dobra je za rashlađivanje, ali treba birati voćne i na bazi vode, a mlečne i čokoladne izbegavati.  

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jun 2021, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

A, kape na glavu?

Da, a nas narod kaze,, Noge glavu cuvaju"

(sreda, 23. jun 2021, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

A kape na glavi?

Niko ne nosi, nego ionako sludjeni mozak postaje neupotrebljiv!

(sreda, 23. jun 2021, 19:00) - vizant zlatko [neregistrovani]

hrana

Pa da nashi specijaliteti sa balkana ,jedino doktori previse se bave internetom

(sreda, 23. jun 2021, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Re: Kupovne supice

A zašto stade na tome? Šta ćemo sa povrćem i posebno voćem koje se danas toliko prska najgorim otrovima da je itekako dovedena u pitanje njegova jestivost? Kako preporučiti bilo koji proizvod koji se isporučuje motornim vozilima koja zagađuju okolinu? Fabrike koje truju reke i troše ogromne količine vode? I onda još oni koji u kupovinu idu kolima i em gaze pešake (koji su jedini prava gospoda), em parkiraju na trotoarima, em zagađuju.

Možda ima supica bez natrijumglutaminata, ali sve što sam naveo stoji i postoji. Šta ćemo sa tim?

(sreda, 23. jun 2021, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

Kupovne supice?!

Kako stručna osoba može da preporučuje nešto tako. Samo pogledaj sastav i ono što pametni zabranjuju u upotrebi - natrijumglutaminat. Da bi ga proizvođači lakše prodali , kao i sve grickalice, oni ga fino nazivaju pojačivač ukusa, i nikome ništa. Preporuči jela koje se kuvaju u kuhinji i gde čovek zna šta stavlja u njega a i u svoj organizam.