Читај ми!

Izuzetno visok UV indeks, sklanjajte se od sunca tokom dana

Poslednji je dan proleća, ali sa letnjim tropskim temperaturama. Takvi će biti i prvi dani leta, sa temperaturama i blizu 40 stepeni. I UV zračenje i danas i narednih dana ide u crveno.

„Čak i ranim časovima dana UV indeks je veoma visok. Na suncu ne treba biti previše dugo, a zaštita je obavezna. Ona podrazumeva fotoprotektivne kreme sa zaštitnim faktorom 50“, ističe prof. dr Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka kampanje „Euromelanom“.

Kreme, kako kaže, ne predstavljaju potpunu zaštitu i zato treba koristiti i fizičku zaštitu, poput bluza dugih rukava, šešira i naočara sa UV zaštitom.

U popodnevnim satima, kada je sunce u zenitu, treba ga potpuno izbegavati i sklanjati se u hlad ili zatvoren prostor.

Odavno je poznata poruka lekara da „koža sve pamti“, a u prilog tome, nažalost, ide i podatak da godišnje u Srbiji od melanoma oboli 650 ljudi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се