Читај ми!

U borbi protiv denga groznice u pomoć stižu – bakterije

Naučnici su na pragu rešenja problema denga groznice od koje godišnje oboli između pedeset i sto miliona ljudi, a umre više od dvadeset hiljada. Konačni rezultati indonežanskog naučnog istraživanja borbe protiv denga groznice pokazuju da i bakterije mogu da budu efikasno oružje.

Naučnici su oslobodili milione jajašaca komaraca zaraženih bakterijom volbahia. Bezopasna je za ljude, i uspešno sprečava insekte da prenose dengu. 

Praktično, bakterija zauzima prostor u komarcima u kojem bi se inače razvijala denga groznica, čime se smanjuje sposobnost insekata da širi virus.

Jednom ubačena u organizam komaraca, bakterija se u toj populaciji prenosi na svaku novu generaciju i opstaje mnogo godina, možda i decenijama.

Rezultati istraživanja već se primenjuju na komarce u okolini grada Jogjakarta, pa će tako u narednih 12 meseci oko dva i po miliona ljudi u Indoneziji imati oko sebe komarce sa volbahia bakterijom, i praktično će biti zaštićeni od denga groznice.

Pokazalo se da su volbahia bakterijom zaraženi komarci mnogo otporniji i na infekciju virusom zika ili virusom čikungunija.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се