Читај ми!

Rak krvi – ne ignorišite simptome, kod lekara na vreme

Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima rak krvi. To su upozorenja koja stižu od lekara i udruženja pacijenata, na Svetski dan borbe protiv ovog raka.

Istraživanjem o kvalitetu života i lečenju pacijenata sa rakom krvi obuhvaćena su 872 pacijenta.  Među njima je bilo više žena, oko 63 odsto,  i onih od 40 do 59 godina. Šta pokazuju podaci i kako ih lekari komentarišu, objasnio je doc. dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju KCS i predsednik Srpske limfomske grupe.

„Ovo istraživanje je sprovedeno povodom Svetskog dana karcinoma krvi, to podrazumeva i pacijente sa leukemijom, rakom limfnih čvorova i rakom koštane srži", rekao je dr Darko Antić.

Dodaje da je u istraživanju bilo istaknuto je da dve trećine pacijenata, tek nakon dva meseca od pojave tegoba dolazi kod lekara, i to je ono o čemu treba više da radimo u perspektivi, druga važna stvar je da dve trećine pacijenata ne zna da postoji Udruženje pacijenata niti udruženje lekara.

Tokom pandemije pacijenti koji boluju od ovih bolesti stavljeni su u rizičnu grupu, ali je komunikacija bila nepromenjena.

„Svi pacijenti koji imaju hematološke malignitete su u povećanom riziku zbog oslabljenog imuniteta. Moraju da obrate pažnju na zdravlje, da se više čuvaju, da se vakcinišu. Razvili smo princip telemedicine, i svi pacijenti su imali preglede. Savetujemo vakcinaciju, a konsultacije su sa nadležnim lekarom", napomenuo je doc. dr Darko Antić, direktor klinike za hematologiju KCS i predsednik Srpske limfomske grupe.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво