Čitaj mi!

Studentu otkazalo srce, godinama pio po dva litra energetskih napitaka svakog dana

Student u Britaniji razvio je stanje srčane i bubrežne insuficijencije jer je dve godine pio i po dva litra energetskih napitaka.

Čovek je dve godine dnevno pio četiri energetska napitka od po 500 mililitara, pre nego što je primljen u bolnicu zbog srčane insuficijencije, navodi se u medicinskom izveštaju.

Medicinsku pomoć potražio je pošto je počeo da gubi kilograme i da otežano diše. Lekari su ga zadržali na intenzivnom bolničkom lečenju, a njegovo stanje je bilo toliko loše, da su lekari razmišljali da li mu treba transplantacija organa, navodi se u Britiš medikal džornalu.

Testovi krvi, skeniranja i očitavanja EKG-a otkrili su da je imao i srčanu i bubrežnu insuficijenciju. Bubrežna insuficijencija je bila povezana sa dugotrajnim i ranije nedijagnostikovanim stanjem, koje se zatim dodatno pogoršalo.

Autori medicinske studije, Guy's and St Thomas' NHS Foundation, istakli su da student nije imao nikakvu istoriju bolesti, osim prekomernog unosa energetskih napitaka. Takođe su istakli da svaka limenka koju je popio sadrži 160 miligrama kofeina.

Tri meseca pre prijema u bolnicu nije mogao da nastavi univerzitetske studije zbog svoje letargije i lošeg zdravstvenog stanja. Proveo je 58 dana u bolnici, uključujući i boravak na intenzivnoj nezi, koji je opisao kao traumatičan. 

Posle devet meseci uspostavljena mu je normalna srčana funkcija sa „blagim oštećenjem“. Doktori kažu da je teško predvideti da li će se potpuno oporaviti.

Pacijent, koji nije imenovan, aktivno je učestvovao u studiji i zatražio još nalepnica sa upozorenjima na ovoj vrsti pića.

„Kada sam pio četiri energetska pića dnevno, patio sam od podrhtavanja i lupanja srca, što je ometalo moju sposobnost da se koncentrišem na svakodnevne zadatke i studije na fakultetu. Patio sam i od jakih migrena, koje bi se često javljale u periodima kada nisam pio energetsko piće", istakao je neimenovani čitalac studije.

Takođe, predlaže da bi trebalo da bude više svesti o štetnosti energetskih napitaka i o njihovim efektima na zdravlje. Mislim da bi trebalo da se nalepnice sa upozorenjima, slične pušenju, prikažu kako bi se ilustrovale potencijalne opasnosti sastojaka u energetskom piću.

Akademici sa Univerziteta u Kardifu, analizirali su odgovore na zdravstvene ankete više od 176.000 srednjoškolaca u Velsu, starosti od 11 do 16 godina. Podaci izvedeni iz odgovora između 2013. i 2017. godine pokazuju da je šest odsto učenika reklo da pije energetska pića „svakodnevno", a to je trend koji se vremenom nije promenio.

Glavna autorka studije dr Keli Morgan istakla je da svakodnevna upotreba energetskih pića među mladim ljudima nije opala, a da studija otkriva sve veće razlike u stopama potrošnje između onih iz niskih i visokih socioekonomskih grupa.

„Marketinške kampanje za energetska pića često su usmerene na one iz drugih zemalja, sa nepovoljnim poreklom. Takođe su pristupačan izbor i redovno su dostupni po nižim cenama od flaša vode. Njihova popularnost verovatno neće opadati ukoliko se ne uspostave zakonske i političke mere", navela je dr Keli Morgan.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 17. apr 2021, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

Cogito ergo sum

Čekaj malo, odakle vam ta ideja da tamo neko stavlja profit i svoju korist ispred zdravlja običnog čoveka?

(subota, 17. apr 2021, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Daje ti krila

Najveca prevara i primjer marketinskog uspjeha. Voda+secer+kafein=energetsko pice.

(subota, 17. apr 2021, 07:20) - Pera [neregistrovani]

Isti slučaj

Moj kolega je slično prošao pijući Kokakolu! Par godina je u noćnom dežurstvu pio po dve boce ovog pića. Eno ga čeka transplataciju srca!!

(subota, 17. apr 2021, 00:00) - Kalesu [neregistrovani]

Energetska pića

piju mladi, u preteranim količinama, da bi prošli kroz celonoćni provod bez sna, a uz dovoljno energije za neprestano ludovanje. Treba imati na umu da ova pića sadrže bar 12 puta više kofeina, nego ista količina obične crne kafe, a još goru kombinaciju čine izmešani sa narkoticima, alkoholnim pićima i drugim stimulansima. Mnogi ih piju kao obične sokove, a nikako nisu isto.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">