Šta je limfom i kako ga otkriti na vreme?

Kada je pre nekoliko godina rađeno istraživanje na temu, šta je limfom, oko 75 odsto građana Srbije reklo je da nikada nije čulo za tu bolest

Koliko danas znamo o limfomu i šta se sve promenilo, da li se više ili manje zna o ovoj bolesti. Gostujući u Jutarnjem programu profesorka Olivera Marković, hematolog KBC „Bežanijska kosa", istakla je da se zna nešto više, ali ni to nije dovoljno.

„Ovo je teška i ozbiljna bolest,limfon u narodu zovu i rak limfnih čvorova. Veliki deo stanovništa nije upoznat sa ovim terminom", istakla je profesorka.

Aleksandra Mladenović iz Udruženja „Lipa" istakla je da se malo znala o limfomu, kada joj je postavljena dijagnoza. Ljudi zovu udruženje da se informišu.

„Bila sam zbunjena, imala sam 28 godina, kada mi je dijagnostikovana bolest.Važno je da vas oghrabri lekar, kada vam saopšti dijagnozu", istakla je Aleksandra Mladenović.

Šta je limfom?

„Limfom je bolest koja nastaje malignom transformacijim limfocita, Be i Te limfocita i danas postoji više od 60 različitih tipova limfoma. Limfologija je nauka, jer se svaki od limfoma leči na svoj način. Danas se ova bolest bolje leči nego pre 20 godina. Prognoze su bolje zahvaljujući mnogo boljoj dijagnostici. Ne prenosi se sa osobe na osobu. Postoji lagana predispozicija za genetiku", istakla je profesorka Olivera Marković.

„Meni se pojavila izraslina na grudnom košu za koju nisam bila sigurna šta je i nisam pridavala neku važnost, do trenutka kada mi je bilo otežano korišćenje leve ruke. Tada smo saznali da je to od limfoma. Imala sam blago povišenu temperaturu, povremeno i gubila sam telesnu masu. Danas sam zdrava osoba", istakla je Aleksandra Mladenović.

Šta je to što trba da promenimo u svom životu, šta treba da izbegavamo, a šta da koristimo. Koji je savet?

„Ono što je preporuka za sva oboljenja je smanjiti stres, koliko je to moguće, jer je on jako štetan. Promenila sam pogled na život. Potrebno je da se pacijenti pridržavaju saveta lekara i važna je blaga fizička aktivnost", rekla je Aleksandra Mladenović.

„Pandemija je nepovoljno uticala na ove pacijente, jer su osetljivi i veoma je važno primenjivati sve epidemiološke mere i značajn vakcinacije za ljude sa limfomom. Naravno, to zavisi od faze u kojoj je bolest, u dogovoru sa lekarom", istakla je profesorka.

Aleksandra Mladenović istakla je da je Udruženje „Limfom", tokom perioda pandemije koronavirusa bilo onlajn dostupno. Pokrenuti su različiti servisi, a najnovije je „Helper onlajn", a zamisao je da pacijent koji je volonter udruženja bude od pomoći pacijentima, jer se javljaju novodijagnostikovani pacijenti. Akcenat je na razmeni iskustava i na edukaciji pacijenata.

„Sve naše pacijente smo prebacili na lečenje u KCS ili na VMA, jer je bolnica Bežanijska kosa par puta bila kovidbolnica. To se odnosi na pacijente koji su u fazi lečenja, a pacijenti koji su u stabilnim fazama lečenja, kontrolišu se u našoj ustanovi putem telefonskih konsultacija. Radimo i na telemedicinskim pregledima", rekla je profesorka Olivera Marković, hematolog KBC „Bežanijska kosa".

„Mi smo aktivni na društvenim mrežama, a dostupni su i brojevi telefona na našem vebsajtu www.lipa.org.rs i pacijenti mogu da nam se obrate u svakom trenutku.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво