Читај ми!

Pet aktivnosti koje unapređuju moždane funkcije kod beba

Časopis „Perents“ navodi pet aktivnosti koje doprinose razvoju moždanih funkcija kod beba, a time istovremeno pomažu zdravijem rastu mališana i omogućavaju roditeljima da se bolje povežu sa svojim detetom.

Пет активности које унапређују мождане функције код беба Пет активности које унапређују мождане функције код беба

U prvoj godini života razvojni proces beba prolazi od potpune zavisnosti od roditelja, do kretanja, gutanja, i samostalnog hranjenja.

Ovaj proces se uz pravilnu negu i praktikovanje preporučenih aktivnosti može pospešiti. 

Stručnjaci posebno predlažu pet aktivnosti.

Pokušajte da više vremena držite bebu na stomaku

Vreme koje beba provodi okrenuta na stomak, predstavlja presudnu vežbu koja utiče na njen motorički, vizuelni i senzorni razvoj. Ova aktivnost priprema vašu bebu za sedenje, puzanje i hodanje, jer istovremeno gradi snagu gornjeg dela tela i izlaže mališane novim pokretima i vežbama motorike.

Pošto bebu položite na podlogu, potrebno je da je okružite igračkama koje može da zgrabi rukama. Sa ovom aktivnošću se može započeti gotovo odmah po rođenju, ali se preporučuje da se krene polako i postupno, u početku po dva do pet minuta nekoliko puta dnevno.

Do navršene godine dana mališani bi trebalo da mogu da izdrže i do 20 minuta u ovom položaju.

Čitajte im

Čitanje izlaže vašu bebu novim rečima i zvukovima što će uticati na njenu sposobnost izražavanja i razvoja jezika koji započinje i pre nego što progovori.

Naglašavanje reči, usmeravanje pažnje na objekte na stranicama i menjanje boje glasa doprineće razvoju fokusa kod beba.

Knjige sa jarkim bojama na stranicama koje proizvode zvukove ili se rasklapaju, izvrsne su za male bebe. Od šestog do dvanaestog meseca preporučuje se upotreba knjiga sa slikama lica raznih oblika ili životinja.

Što više razgovora

Što više reči čuje vaša beba, to će lakše naučiti kako se stvaraju zvukovi prilikom govora i ranije će progovoriti. Razgovor s bebom uz različitu intonaciju i naglašavanje određenih reči takođe ih uči ritmu razgovora.

Oponašajte zvukove koje beba proizvodi i podstičite je da ona oponaša vaše. Igranje društvenih jezičkih igrica, poput „pikabuuu" za vreme kupanja, takođe doprinosi veštini rane pojave govora.

Bodrite svoju bebu

Držanje bebe, osmeh i ohrabrivanje kada pokušava nešto novo da uradi, pomaže joj da se oseća sigurno. Ova važna prekretnica u emocionalnom razvoju omogućava bebama da reskiraju, istražuju i uče. 

Pokazalo se da se bebe koje osećaju sigurnu povezanost, tj. snažnu vezu koja se stvara između bebe i roditelja, razvijaju većom brzinom, jer su spremnije da samostalno nešto urade, kao na primer da načine prvi korak.

Zabavljajte ih

Vreme predviđeno za igru pomaže vašoj bebi da upozna svoje okruženje, razume uzroke i posledice određenog ponašanja i vidi kako stvari funkcionišu.

Jednostavno učenje i otkrivanje novih stvari pomaže njihovom mozgu da izgradi važne veze za buduće ponašanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво