Читај ми!

Šta je to majndfulnes, kako svesnim disanjem pobeđujemo stres i paniku

Koju tehniku možemo svi odmah da primenimo da bismo osetili kako nam ovaj pristup štiti mentalno zdravlje i pomaže da život živimo na najbolji način demonstrira za RTS instruktorka majndfulnesa Dragana Đurđanović.

„Ako dišete bolje vam je nego što mislite", često svojim pacijentima kaže prof. Džon Kabat Zin sa Univerziteta u Masačusetsu, jedan od vodećih eksperata za majndfulnes u svetu.

Čak i kod najteže obolelih, disanje je znak da je veći deo organizma ispravan i funkcionalan, ma koliko to neobično i ponekad neverovatno zvučalo, objašnjava profesor Kabat Zin u razgovoru sa Andersonom Kuperom, novinarom Si-En-Ena i pobornikom majndfulnesa.

Ovaj pristup, ili tehnika, počeo je pre pola veka da se primenjuje u lečenju pacijenata sa mentalnim tegobama, da bi se potom proširio kao preventivno sredstvo za celu populaciju, naročito uspešno u zaustavljanju demencije i Alchajmerove bolesti.

Danas je to deo savremene medicine i proučava se u vodećim medicinskim ustanovama u svetu, poput Univerziteta Harvard.

Majndfulnes nas uči da se posvetimo trenutku u kojem se nalazimo, da se fokusiramo na disanje i sopstveno telo, oslobađajuću mozak od bilo kakvih drugih misli koje bi mogle da ga opterete i uvedu u nemir ili paniku, odnosno da smirimo svoje centre za paniku i anksioznost.
U razgovoru za RTS učitelj majndfulnesa Dragana Đurđanović objašnjava suštinu ovog pristupa i demonstrira jednostavne tehnike, primenljive na svakom mestu i u svakom trenutku.

Naučna istraživanja koja se sprovode na mestima kao što je Univerzitet Harvard pokazuju da postoje klinički dokazi da je majndfulnes koristan u lečenju, iako se još uvek dokazuju njegovi efekti kod široke i zdrave populacije.

Svaku tešku ili stresnu situaciju možete bitno olakšati ako svoju svesnu pažnju prebacite na proces disanja: već to je dovoljno da svoje centre za strah i anksioznost smirite, što je preduslov da se izborite sa problemom koji vas muči.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара