Čitaj mi!

Nova šansa – Amerikancu uspešno presađeno lice i obe šake

Posle 23 sata na operacionom stolu, Džo Dimeo postao je prvi čovek u istoriji kojem su uspešno presađeni lice i obe šake.

Doktori sa njujorške univerzitetske bolnice „Langon helt“ uspešno su izveli istorijsku transplantaciju lica i obe šake noćnom radniku iz Nju Džerzija.

„Uspeli smo u ovom neverovatnom poduhvatu koji pokazuje da možemo da nastavimo sa novim izazovima i dalje napredujemo na polju presađivanja“, rekao je doktor Eduardo D. Rodrigez, koji je do sada vodio četiri operacije presađivanja lica.

Džo Dimeo, noćni radnik iz Nju Džerzija zadobio je opekotine trećeg stepena na više od 80 odsto površine svog tela u saobraćajnoj nesreći u julu 2018. godine, kada je zaspao za volanom dok se vraćao kući s posla.

Nakon eksplozije automobila, Dimeo je proveo u bolnici u Nju Džerziju više od 4 meseca, od toga dva meseca u indukovanoj komi. Vrhovi prstiju su mu bili amputirani, lice teško povređeno i oštećeno, a usne i kapci odstranjeni.

Operacije koje su mu spasile život ostavile su ga sa oslabljenim vidom, otežanim kretanjem i narušenim kvalitetom života.

Posle više od 20 rekonstruktivnih operacija, Dimeo je 10 meseci proveo na listi, pre nego što je pronađen donor lica. Dva dana nakon toga, 10. avgusta operacija presađivanja počela je u njujorškoj bolnici.

„Ovo je dar koji dolazi jednom u životu i nadam se da će porodica donora pronaći neku utehu znajući da deo njega živi sa mnom. Ja i moji roditelji smo izuzetno zahvalni na drugoj šansi“, rekao je Dimeo za Tudej šou na En-Bi-Siju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 04. feb 2021, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Odlican rad svih hirurga !!

Nedavno su i jednom Islandjaninu presadjene obe ruke (kompletno)!
Nadam se obojici dobrom dugorocnom ishodu procedura!

(četvrtak, 04. feb 2021, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

...

Svaka im cast!!!