Čitaj mi!

Smeđi, žuti, beli šećer - u čemu je zapravo razlika

Tokom godina smeđi šećer učvrstio je reputaciju „zdrave“ alternative belom šećeru. Često se prodaje kao prirodni zaslađivač i zamena za beli šećer. Ipak, suprotno uvreženom mišljenju, stručnjaci kažu da je vrlo malo razlika između smeđeg i belog šećera, i da oba mogu imati štetne efekte po naše zdravlje.

Poput belog šećera, i smeđi šećer je zaslađivač proizveden od biljke - šećerne trske ili šećerne repe. Obično se proizvodi od smeše belog šećera i melase, koja je vrsta gustog, smeđeg sirupa.

Dodatak melase daje šećeru tamnu boju i bogat ukus poput karamele. Takođe obezbeđuje malu količinu nekoliko ključnih hranljivih sastojaka. 

U poređenju sa belim šećerom, smeđi šećer je nešto poželjniji zbog sadržaja nekoliko ključnih mikroelemenata, što je postignuto zahvaljujući dodatku melase.

Konkretno, svaka porcija smeđeg šećera pruža nam malu količinu gvožđa, kalijuma, kalcijuma i bakra.

„Takođe je i malo manje kalorija u smeđem šećeru, mada je razlika minimalna. Dok 100 grama belog šećera pruža 387 kalorija, ista količina smeđeg šećera sadrži 380 kalorija", objasnio je dr Džoš Eks, nutricionista Medicinskog centra u Nešvilu.

I nutritivne razlike između smeđeg i belog šećera vrlo male. Iako smeđi šećer sadrži malu količinu nekoliko vitamina i minerala, ne smatra se dobrim izvorom tih hranljivih sastojaka.

Na tržištu postoji niz različitih vrsta smeđeg šećera. Ne samo da se cena smeđeg šećera prilično razlikuje između ovih sorti, već svaka nudi i jedinstveni ukus i teksturu.

Osnovne vrste smeđeg šećera su svetlosmeđi šećer, tamnosmeđi šećer, demerara, turbinado... 

„Ipak, prehrambeni profil smeđeg šećera sadrži puno kalorija i ugljenih hidrata, dok sadrži vrlo malu količinu mikroelemenata, kao što su kalcijum, bakar i gvožđe", rekao je dr Eks.

Smeđi šećer najčešće se koristi za kuvanje i pečenje jer daje poseban ukus testeninama, marinadama, umacima...

Rizici i neželjeni efekti

Višak šećera u bilo kom obliku može biti štetan po vaše zdravlje, upozorava dr Eks.

Ne samo da šećer sadrži puno kalorija i ugljenih hidrata, već mu nedostaju važni mikroelementi, i njegova primena povezana je sa mnoštvom negativnih neželjenih efekata. 

Tačnije, istraživanja pokazuju da preterani unos šećera može doprineti hroničnim stanjima, kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost i bolest masne jetre.

Važno je znati da šećera ima u mnogim namirnicama, kao što su sokovi, keks, bombone... Preporučeni unos šećera (u svim oblicima) ne treba da premaši 25 grama dnevno.

Srećom, na raspolaganju je niz zdravih zamena za smeđi, ali i beli šećer. Neke od najboljih opcija zamene smeđeg šećera uključuju steviju i med.

 

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 17. jan 2021, 19:53) - Meni je 71., [neregistrovani]

A Peri se,uz naklon,

izvinjavam!-Najiskrenije!

(nedelja, 17. jan 2021, 18:06) - anonymous Pero iz Swedske [neregistrovani]

Odgv.@ Moleru

Hvala za reklamaciju,,Jos malo pa punim 87g. i pokusavam i borim se koliko mogu
DA popravim,,peti po redu strani jezik ...Pero

(nedelja, 17. jan 2021, 15:16) - sumenko [neregistrovani]

@Beli otrovi

So ,secer,belo brasno,mleko,sira,jogurt,surutka...Sve je otrov ako preterujes,isto kao i tvoj komentar.

(nedelja, 17. jan 2021, 12:25) - Tek toliko... [neregistrovani]

Beli otrovi:

So,šećer,belo brašno!

(nedelja, 17. jan 2021, 12:06) - Prodaj PC,kupi pravopis! [neregistrovani]

Moleru,

Pero,ne ide ti ni švedski jezik!

(nedelja, 17. jan 2021, 10:01) - anonymous Pero iz Swedske [neregistrovani]

Odgv. Secer je zlo NR. 1...

Ne samo danas,,vec u Anticko vreme
bilo poznato DAje skdljiv za ljudsku organizma....

(nedelja, 17. jan 2021, 01:36) - Agronom [neregistrovani]

Šećer

Šećer se jede radi uživanja, a ne radi zdravlja. I nije problem u šećeru, veću Gladnim očima.
Jabaku na dan i lekar iz kuće van!
A da svaki dan pojedemo dva kilograma jabuka ?
Najbolji zaslađivač, generalno, jeste beli kristal šećer, saharoza. Jeste i najskupli, te stoga prehrambena industrija prelazi na druge zalađivače koji nisu na nivou kvaliteta saharoze.
Žuti šećer je klasična trgovačka marketinška obmana. Tehnološki, on je jeftiniji od belog kristal šećera.
Stoti delovi procenta sadržaja pepela ne čine žuti šećer "zdravim"!? Šećerna repa se najmanje deset puta tretira raznim pesticidima! Ako ostaje bakar, gvoždje u žutom šećeru, ostaju i pesticidi!
Šećer se jede radi uživanja.

(nedelja, 17. jan 2021, 00:35) - Ana [neregistrovani]

Otrov?

Šećer nije otrov. Mozak ne može da radi bez šećera. Ne treba samo preterivati.
Biti umeren kao i u svemu drugom.

(subota, 16. jan 2021, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Secer je moderno zlo!

Kakve god da je boje, secer je uvek OTROV! Neko bi bolje trebao da objasni narodu koliko je secer stetan za zdravlje umesto sto ga na bilo koji nacin promovise! Ukratko, secer prolazi kroz krvne sudove kao smirgla koja iza sebe ostavlja totalni darmar u venama sto veoma cesto dovodi do srcanih udara ili problema sa holesterolom! A jos gora stvar je to sto nas narod voli da zasladi nakon obroka a sto je izuzetno losa navika, naime, mi ljudi smo zapravo jedna vrsta "pecnice" i nasa radna temperatura je ± 37c,kada se mast i secer spoje i stave na 37c, tu nastaju reakcije koje su veoma, veoma nezdrave! Secer treba totalno izbaciti iz upotrebe a narocito onaj beli secer ( beo je zato sto su ga izbeleli sa izbeljivacem ( onaj sto se koristi za npr, kamenac u wc-u! ) Secera ima dosta u vocu ili medu i to bi svima trebalo da je dovoljno, sve ostalo je veoma stetno isto koliko i pusenje!

(subota, 16. jan 2021, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Ne znam

ali žuti sneg ne treba jesti..