Читај ми!

Moćna biljka prečica štiti jetru, ali je i melem za rane

Prečica, crvotočina ili lisičjak je ista biljka za koju u narodu postoji verovanje da pomaže u lečenju bubrega, bešike, a naročito jetre. Novinar i travar Momčilo Antonijević otkriva koje sve moći poseduje ova biljka.

Biljka prečica raste u šumama, posebno na zaklonjenim stranama gde nema mnogo sunca i uglavnom iznad 700 metara nadmorske visine. Ukoliko je klima hladnija, dešava se da se pojavi i u nižim predelima, pre svega u Skandinaviji i Baltičkim zemljama.

Prečica je vrlo retka i zaštićena vrsta u mnogim delovima sveta, ali i kod nas i ne sme da se bere u prirodi, naglašava Momčilo Antonijević.

„Prečica se upotrebljava i spolja i iznutra. U našem narodu se veruje da je dobra za sve bolesti bubrega i mokraćne bešike, a posebno se preporučuje ljudima koji imaju problem sa jetrom. Čak i za neke teže bolesti jetre. Ona je hepatoprotektivna biljka, štiti jetru i potpomaže njenu regeneraciju“, objašnjava travar.

Za razliku od drugih biljnih čajeva, jedna šolja čaja od biljke prečice (lycopodium clavatum) je sasvim dovoljna. Najviše dve u izuzetno teškim slučajevima. Zanimljivo je i to, napominje Antonijević, što se čaj od prečice priprema tako što se jedna supena kašika biljke prelije sa 250 mililitara ključale vode i ostavi da stoji samo pet minuta. Generalno, većina biljaka da bi imala dejstvo mora da stoji duže, ali prečica ne.

Biljka prečica raste polegla po zemlji i na vrhu ima sporofitno klasje odakle se skuplja polen. Polen prečice se koristi prvenstveno u farmaceutskoj industriji zbog svoje osobine hidrofobnosti, to jest da ne upija vodu. Zbog tih osobina, polen je korišćen u farmaciji za posipanje pilula kako se ne bi međusobno lepile, a dodaje se i u praškove protiv ojeda.

„Prečica se smatra i za jedan od najboljih lekova za dekubitus, posipanje rana i ekcema“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Polen prečice se teško nalazi kod nas, ali čaj može da se kupi u biljnim apotekama, samo nije baš jeftin, ističe Momčilo Antonijević. Polen može da se nađe u inostranstvu, samo ne u biljnim apotekama, jer se često koristi u hemiji u druge svrhe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво