Читај ми!

Smrad ribe, paljevine i sumpora simptomi „dugotrajnog kovida“

Gubitak mirisa jedan je od simptoma kovida 19, ali oni kod kojih duže traje oporavak od ove bolesti prijavljuju da osećaju neprijatne mirise čak i nekoliko meseci nakon što su se zarazili koronavirusom.

Oštar, neprijatan miris ribe, sumpora i nečeg slatkastog može da bude jedan od simptoma koji se javlja kod osoba koje se duže oporavljaju od kovida, prenosi Skaj njuz.

Neobičan simptom poznat je kao parosmija, to jest izobličenje čula mirisa, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom „vrlo čudnim i veoma jedinstvenim“.

Prof Kumar, koji je i predsednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze koronavirusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više meseci pre nego što je to postalo praksa širom sveta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se leče od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

„Jutros sam video dva pacijenta sa parosmijom“, rekao je profesor Kumar novinskoj agenciji PA.

„Jedan je rekao da oseća smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama“, istakao je Kumar.

Prema njegovim rečima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao „neurotropni virus“ (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

„Mirisnim treningom“ protiv parosmije 

Dugotrajni kovid (long Covid) je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedeljama ili mesecima nakon početka bolesti.

Dobrotvorna organizacija "AbScent", koja pruža podršku osobama sa poremećajima čula mirisa, prikuplja informacije od hiljada pacijenata sa anosmijom i parosmijom u partnerstvu sa ustanovama zdravstvenog sistema Velike Britanije, kao i Britanskim rinološkim društvom kako bi pomogla razvoju terapija.

Predstavnici organizacije preporučuju svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu „mirisnom treningu“, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво