Читај ми!

Doktor u jednominutnom videu razbija teorije zavere protivnika vakcinacije

Uporedo sa vestima da je odobrena „Fajzerova“ vakcina protiv kovida-19 kampanja i teorije zavere protivnika vakcinacije nastavljaju da se šire sve intenzivnije te je jedan lekar odlučio da im se suprotstavi i u jednominutnom videu koji je podelio na društvene mreže objasni šta je vakcina.

Podstaknut bujicom lažnih tvrdnji i neutemeljenih nagađanja koja se šire po društvenim mrežama, britanski lekar dr Bendžamin Janavej je odlučio da u jednominutnom videu koji je podelio na svom nalogu na Tviteru iznese naučne činjenice o vakcinama i zašto nemamo razloga da strahujemo.

Doktor Janaver najpre daje osnovne informacije šta je tačno vakcina i kako ona pomaže našem imunom sistemu.

„Vakcine se prave od inertnog ili mrtvog oblika virusa koji se vakcinom ubacuje u naše telo kako bi naša bela krvna zrnca, to jest njihov imuni sistem – mogla da razviju prirodan imunološki odgovor, tako da kada naiđu na pravi virus, uspeju da mu se suprotstave bez ikakvih simtoma“, objašnjava doktor. „Na taj način se prekida lanac zaraze i smanjuje smrtnost miliona ljudi“.

U nastavku, doktor odbacuje sve teorije zavere koje tvrde da postoji veza između vakcine, autizma i Alchajmerove bolesti.

„Veza između vakcina i autizma i vakcina i Alchajmerove bolesti potpuno je opovrgnuta velikim studijama“, dodaje. „U vakcinama nema mrtvih beba, komadića mrtvih beba ili komadića bilo čega drugog što bi vam moglo naštetiti. Sve to je izmišljotina“.

Janavej na kraju nabraja stvarne, ali veoma retke rizike koji su povezani sa vakcinama. Naglašava da je verovatnoća da će neko imati bilo koji od ovih problema vrlo mala.

„Stvarni rizici od vakcina su: postoji jako mali rizik da dođe do anafilaktičkog šoka; rizik u slučaju da imate alergiju na neku hranu, mada će vas to sigurno pitati pre no što vam daju vakciju; rizik od lokalnog oštećenja tkiva (odnosno od uboda igle); i veoma mali rizik od većih oštećenja tkiva. Ali još jednom, ovo se dešava u izuzetno retkim slučajevima. Možda ćete dobiti neke blaže simptome posle primanja vakcine, ali to je samo imunološka reakcija organizma, ali ne i virusna infekcija ili bolest“, naglašava doktor.

Zato u vreme pandemije koronavirusa i u vreme kada je gotovo nemoguće pobeći od raznih teoretičara zavere i protivnika vakcinacije, jedini izlaz je da slušamo stručnjake.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара