Čitaj mi!

Kako se od sirupa protiv stomačnih tegoba dobija „sindrom vukodlaka"

Oko dvadesetoro dece u Španiji postalo je neočekivano maljavo po celom telu, a razlog je pogrešan lek koji su pili za ublažavanje stomačnih tegoba.

Posle prijavljenih slučajeva, predstavnici lokalnih vlasti potvrdili su da je grupi dece greškom dat minoksidil, supstanca koja se koristi za rast kose, umesto omeprazola, koji se koristi za lečenje želudačnog refluksa. 

Pogrešno obeleženi sirup isporučen je apotekama u Granadi, Kantabriji i Valenciji, gde su ga u laboratoriji zaposleni greškom umešali u formulu za lečenje refluksa.

Najpre su se oglasili ljuti roditelji dece iz Andaluzije, a onda se saznalo da istih slučajeva ima i u drugim delovima države.

Prošle su dve godine od greške farmaceuta, a roditelji navode da, iako je prošlo toliko, i uprkos lečenju, dlake kod njihove dece i dalje rastu svuda po telu i traže odštetu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, vlasti su krajem jula prošle godine saznale za ovu grešku kada je grupa porodica, koju je zastupao advokat Havijer Diaz Aparićio, podnela žalbu sudu.

Ipak, bilo je potrebno čak dva meseca da se greška „prepozna" i da se zatvori laboratorija u kojoj je greška napravljena, kao i da se lek povuče.

„Ništa nam nije rečeno. Besna sam, uplašena i osećam se neshvaćeno i potpuno nemam razumevanja više ni za koga", rekla je Amaja, jedna od majki dece koja su uzimala pogrešan lek.

Porodice su sada podnele građanske i krivične prijave protiv laboratorije i nekoliko kompanija koje se bave uvozom i distribucijom lekova, kao i protiv apoteka, koje je sudija oslobodio optužbi.

Kod dece koja su pila pogrešan sirup, razvio se poremećaj sličan hipertrihozi, koji je poznat i kao „sindrom vukodlaka".

Kipertrihoza je bolest za koju još nema leka, ali u ovom slučaju je posledica pogrešnog lečenja, pa se ne zna da li će i kako stručnjaci moći da pomognu deci koja su žrtve farmaceutske greške.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">