Čitaj mi!

Hoće li u Francuskoj uskoro biti zabranjena provera nevinosti

Francuska je podeljena oko planova da se u toj zemlji zabrani praksa „provere devičanstva“. Učesnici kampanje koja zagovara ukidanje takvih provera postupak nazivaju varvarskim, dok drugi upozoravaju na moguće posledice odluke o zabrani.

Žene u najmanje 20 zemalja podvrgavaju se „testovima nevinosti", ponekad na silu, dok ih porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste za procenu njihove vrline, časti ili društvene vrednosti, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz te organizacije dodaju da se u Evropi, takve provere vrše i u Belgiji, Holandiji, Britaniji, Švedskoj i Španiji. 

U Francuskoj proveru devičanstva najčešće koriste u muslimanskoj zajednici, a takođe se primenjuju i u nekim romskim porodicama koje žele dokaz o devičanstvu pre venčanja, piše Rojters.

U Ujedinjenim nacijama ističu da ta praksa krši ljudska prava, kao i da joj „nema mesta u savremenom društvu".

U Francuskoj se inače polemiše i o posledicama predložene zabrane takvih testova, a debata o zakonu koji se odnosi na pripadnike Islama u toj zemlji, treba da se održi u parlamentu sledećeg meseca.

Lekari kažu da bi usvajanje zabrane moglo da dovede do toga da žene počnu da tragaju za onim ko bi ih pregledao „na crno" i to po mnogo većoj ceni, i da bi zabrana povećala rizik od nasilja u porodici, odnosno partnera ili njegove porodice „ako im nedostaju dokazi".

Doktorka Gada Hatem-Gantzer, ginekolog u Parizu smatra da bi zabrana mogla da „nesumnjivo promoviše crno zdravstveno tržište koje će neki skupo naplatiti".

Pre nego što izda „sertifikat o nevinosti", lekar obično pregleda ženski himen.

Nije poznato koliko se ovakvih testova vrši svake godine, ali lekari kažu da uglavnom kontrolišu tinejdžerke ili devojke, često pod pritiskom porodice.

„Ne postoje podaci, bilo zvanični ili nezvanični o broju zahteva za izdavanje sertifikata o nevinosti. Lično imam oko dva do četiri zahteva godišnje. To su skoro uvek vrlo mlade devojke koje dovode njihove majke", rekla je ginekolog iz Pariza Martina Hačuel.

Kazna od 15.000 evra 

Lekari kažu da se devojke plaše odbijanja, ako ne mogu da porodici pruže dokaz nevinosti, u zajednicama gde se tradicionalno zabranjuju seksualni odnosi pre braka.

Francuska vlada ne prikuplja takve podatke, ali istraživački centri i statističke grupe kažu da ta država ima najveću muslimansku manjinu u Evropi: oko pet miliona, odnosno i do osam odsto stanovništva.

„Sertifikati o nevinosti mogu pomoći u zaštiti žena, za koje se sumnja da su imale neprihvatljive seksualne odnose za njihovu zajednicu, od moguće odmazde. Ako želite da se bavite ovim pitanjem, žene moraju da budu zbrinute, a ne sprečene da imaju papir koji im je potreban za spas života" poručila je Liza Hamer iz francuskog feminističkog kolektiva za emigrante.

Prema nacrtu zakona, predsednik Emanuel Makron predlaže godinu dana zatvora i kaznu od 15.000 evra za svakog medicinskog stručnjaka koji izda potvrdu o devičanstvu.

Francuska ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja nisu bila dostupna za komentar.

U otvorenom pismu francuskim medijima, grupa od 10 lekara nazvala je testove varvarskim, zaostalim i seksističkim.

Ali, rekli su i da bi njihova zabrana mogla biti još gora opcija, jer se boje da bi žene mogle biti u opasnosti bez njihove potvrde.

Doktorka Hatem-Gantzer smatra da je jedan od obaveznih koraka u situaciji u kojoj je isprečena duboko ukorenjena tradicija - obrazovanje.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">