Читај ми!

I tokom posta hrana treba da bude raznovrsna, tako čuvamo imunitet

Božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2021. godine. Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane. Ne treba zaboraviti da je pandemija koronavirusa trenutno u svom najjačem zamahu i da je organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet, sa dosta vitamina, pre svega vitamina De.

Kako ispoštovati post, a sačuvati zdravlje i imuni sistem? Kako postići balans u ishrani i imunitetu pošto je aktuelna epidemija koronavirusa. Gostujući u Jutarnjem programu nutricionistkinja Tanja Bakrač istakla je da post podrazumeva izostavljanje namirnica životinjskog porekla i treba da bude raznovrstan. Važno je da vodimo računa da unesemo dovoljno nutrijeneta, belančevina, masti i ugljeni-hidrate.

„Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna", istakla je nutricionistkinja Tanja Bakrač.

Imuni sistem nas čini jakim i pruža nam mogućnost da se odbranimo od virusa i bakterija. Kako pripremiti organizam za post i prelazak jednog načina ishrane na drugi?

„Taj prelazak treba da bude postepen kako bi svoj digestivni trakt pripremili za izmene u ishrani. Industrijsku hranu treba svesti na minimum u ishrani, a što više uzimati svežu hranu.Tkao ćemo se i psihički i fizički osećati bolje", istakla je nutricionistkinja.

Dodaje da tokom posta može doći do manjka vitamina De u organizmu, jer se ne uzimaju mlečni proizvodi. On je značajan za imunitet pa je potrebno jesti ribu ili uzimati suplemente tog vitamina. Važanni su i vitamin Be 12, i vitamin Ce.

Ko ne bi smeo da posti zbog rizika za zdravlje?

„Važno je dobro osmisliti post, ne bi trebalo da poste deca i rekonvalescenti. Ideja posta je da jačamo sebe, duh i volju i ako se osetimo slabo možemo prekinuti post dok ne ojačamo", istakla je nutricionistkinja Tanja Bakrač.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво