Читај ми!

Nemojte se stideti dioptrije, a naočare neka budu vaš modni detalj

Ako ste prešli četrdesetu, moguće je da polako počinjete da udaljavate tekst koji čitate od sebe. Jeste li primetili da ispružate ruku i držite knjigu ili papir što dalje kada pokušavate da pročitate neki sitniji tekst? Na mobilnom telefonu počinjete da zumirate slova, a u podešavanjima birate najveći font. Slično je i sa kompjuterom. To može da sugeriše da ste možda dobili malu dioptriju i da treba da odete na pregled kod očnog lekara.

Svako ko nikad nije imao problema sa vidom, malo teže prihvata novonastalu situaciju koja nalaže da je potrebno nošenje naočara za blizinu, tj. za čitanje. Kada oftalmolog obavi pregled i izda recept na scenu stupa odabrana optičarska radnja gde se biraju okviri i naručuje izrada sočiva sa odgovarajućom dioptrijom.

Za petu deceniju života normalno je za očekivati da se u nekom trenutku javi takozvana staračka dalekovidost. Na njenu pojavu utiče genetika ali i drugi faktori, tako da se kod nekog dioptrija javi pre, a kod nekog kasnije.

Neko vreme nećete primetiti da imate dioptriju, jer će se Vaše oči dodatno naprezati da izoštre sliku. Ovo naprezanje za posledicu ima blagu glavobolju koja se javlja nakon nekog vremena. Takođe, može doći do suzenja očiju i osećaja peckanja.

Besplatan pregled i utvrđivanje dioptrije

Svakako, bilo koji od ovih simptoma znak je da treba da odete na oftamološki pregled. Inače, u mnogim boljim optičarskim radnjama kupcima se radi besplatno utvrđivanje dioptrije, tako da se ona vremenom može proveravati.

Stručna pomoć tokom odabira dioptrijskih naočara veoma je korisna. Isto tako, postoji mnogo optičarskih radnji koje su veoma dobro snabdevene, te svojim kupcima mogu ponuditi okvire za naočare i kvalitetna dioptrijska stakla po povoljnim cenama.

Savet je da isprobate više modela i da se konsultujete sa optičarima o konačnom izboru. Naočare za čitanje treba da budu komotne, ali i da Vam lepo stoje.

Veliki izbor okvira

Najveći izbor pronaći ćete na sajtu mirandre.com gde su prezentovane sve bolje optičarske radnje.

Tu su predstavljeni i svi modeli naočara za vid i za sunce, kako biste najlakše napravili selekciju pre samog odlaska u radnju radi kupovine.

Nekada je izbor ramova za naočare bio znatno manji u odnosu na današnje vreme, a sada se čuveni i oni manje poznati proizvođači utrkuju u tome da isprate trendove i da ponude kupcima nešto novo i upečatljivo.

Tu je sve: od naočara za vid koje su izrađene po posebnoj tehnologiji da su toliko lagane da ih i ne osetite, preko modernih ekstravagantnih modela koji privlače pažnju, pa sve do onih klasičnih koji često mogu biti pogodni i za žene i za muškarce.

Cene, takođe variraju, tako da neko ko hoće da uštedi, može da nađe kvalitetne okvire i stakla manje poznatih brendova, po niskim cenama. Isto tako, optičarske radnje često imaju akcijska sniženja. Ona podrazumevaju ili da je cena umanjena za neki procenat, ili da se uz određene modele okvira dobijaju gratis stakla.

Nema više „piksli"

Kada je o staklima reč, svi oni koji treba da počnu da nose naočare za čitanje, mogu da odahnu iz više razloga. Pre svega, stakla za naočare nisu što su nekad bila.

Tehnologija je mnogo napredovala, tako da se dioptrijska stakla danas mahom prave od posebne plastike, koja je mnogo lakša. Nema više neudobnog usecanja naočara, jer predstavljaju teret zbog težine. Čak i veće dioptrije ne donose poteškoće.

Samim tim veći je i izbor potencijalnih okvira. Nekada su samo određeni okviri bili namenjeni za veće dioptrije, ali nova tehnologija je omogućila da su sada takva ograničenja znatno manja.

Naočare za blizinu, tj. za čitanje ne moraju da imaju veliko vidno polje kao što je to preporučljivo za naočare za daljinu. Izbor kupaca često pada na neke manje okvire.

Bez obzira što sama stakla koja se prodaju u optičarskim radnjama nisu masivna, ipak, za čitanje nema potrebe da površina kroz koju se gleda bude velika. U kasnijim godinama dioptrija postepeno raste. U nekom trenutku ona može da dođe i oko plus pet.

Starijim osobama sa ovako velikom dioptrijom lakše je da nose naočare koje imaju stakla manje površine, bez obzira na to što su ona danas znatno lakša negu ranije.

Naočare za daljinu su druga priča. Neko mora da ih nosi dok vozi, te mu zato odgovara da kupi veći okvir, te samim tim da ima veća stakla.

Naočare uvek kupujte u proverenim radnjama

Inače, što se dioptrijskih stakala tiče ona se razlikuju po cenama i kvalitetu. Mogu imati posebne zaštitne antirefleksne slojeve koji su važni osobama koje dosta vremena provode gledajući u ekran.

Naočare za vid i sunce kupujte isključivo u optičarskim radnjama. Ne samo da ćete dobiti garantovan kvalitet, već ćete se ujedno zaštiti od toga da ne kupite kopije.

Kada su dioptrijske naočare u pitanju, mnogi nemaju identičnu dioptriju na oba oka. Čak i kada neko ima istu dioptriju uvek treba da odoli iskušenju da naočare kupuje kod uličnih prodavaca jer je cena povoljna.

Zdravlje očiju treba čuvati na vreme, a jedan od načina je redovna kontrola kod oftalmologa i kupovina kvalitetnih naočara u optikama.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије