Читај ми!

Da li će aspirin biti obavezan lek u terapiji obolelih od kovida 19

U Velikoj Britaniji je pokrenuto veliko israživanje kako bi se ispitalo da li aspirin treba uključiti kao obavezan lek u terapiji koronavirusa jer smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka kod osoba obolelih od kovida 19.

Britanska studija „Rikaveri“, koja istražuje niz potencijalnih medikamenata u terapiji zaraženih koronavirusom, objavila je da će i aspirin, koji se obično propisuje bolesnicima sa kardiovaskularnim smetnjama kao razređivač krvi, biti predmet njihove provere.

„Smatrali smo da je posebno važno uključiti i aspirin u ovo istraživanje jer postoje dovoljno jake pretpostavke o njegovoj efikasnosti, a pored toga, ovo je bezbedan, jeftin i široko dostupan lek“, navodi Piter Horbi, glavni rukovodilac studije.

„Tražimo lekove za kovid 19 koje može odmah da koristiti bilo ko, bilo gde u svetu. Ne znamo da li je aspirin takav lek, ali saznaćemo“, dodaje Horbi.

Pacijenti sa kovidom 19 su u većem riziku od nastanka krvnih ugrušaka zbog hiperreaktivnih trombocita, ćelijskih fragmenata koji pomažu u zaustavljanju krvarenja, a aspirin je sredstvo koje može smanjiti rizik od nastanka ugrušaka.

Predviđeno je da najmanje 2.000 nasumično odabranih pacijenata unosi 150 miligrama aspirina dnevno, zajedno sa uobičajenom terapijom. Rezultati tih pacijenata uporediće se sa najmanje 2.000 drugih pacijenata obolelih od kovida 19 koji su primali samo redovnu terapiju.

Profesor Martin Lendrej, koautor istraživanja, napominje da se aspirin već koristi kao terapija u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka kod stanja poput srčanog i moždanog udara i preeklampsije kod trudnica.

„Uključivanje pacijenata u jedno ovakvo istraživanje koje je preduzeo program 'Rikaveri' je jedini način da se proceni postoje li jasni pozitivni efekti na pacijente sa kovidom 19 i da li te koristi premašuju bilo kakve potencijalne neželjene efekte, kao što je rizik od unutrašnjeg krvarenja“, dodaje Lendrej.

Kao sredstvo za razređivanje krvi, aspirin povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja, a redovno korišćenje u dužem vremenskom periodu može prouzrokovati oštećenje bubrega.

U okviru studije „Rikaveri“ biće testiran i antibiotik azitromicin kao i eksperimentalni koktel protiv antitela farmaceutske kuće „Ridženeron“ koji je korišćen za lečenje Donalda Trampa.

Početkom pandemije, britanski naučnici su utvrdili i da je i deksametazon, steroid koji je jeftin i dostupan, takođe veoma uspešan u lečenju obolelih od kovida 19.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије