Čitaj mi!

Zagađen vazduh štetan koliko i pušenje i povećava smrtnost od kovida 19

Život na području sa zagađenim vazduhom povećava šansu od umiranja od kovida 19, utvrdilo je novo istraživanje stručnjaka sa Harvarda.

Dugotrajno izlaganje štetnim česticama iz vazduha slabi pluća, a kovid 19 ih napada, pa zdravstveni stručnjaci već neko vreme pokušavaju da utvrde vezu između zagađenosti vazduha i novog soja koronavirusa.

Frančeska Dominiči sa Univerziteta Harvard i njene kolege su otkrili da svaki dodatni mikrogram sićušnih čestica PM2,5 po kubnom metru vazduha na duži rok povećava smrtnost od kovida za 11 odsto.

Time je zagađenje vazduha svrstano sa najozbiljnijim faktorima rizika, poput pušenja.

„Ovo je prva studija koja je dala pouzdane dokaze da život u zemlji ili području sa visokim nivoima štetnih čestica u vazduhu povećava stopu smrtnosti od kovida 19“, ističe profesorka Dominiči.

Njen tim analizirao je podatke vazduha iz 3.089 okruga u SAD, uporedio nivoe zagađenja od 2000. do 2016. godine, a zatim u jednačinu ubacio infekciju kovidom 19.

Šteta od zagađenog vazduha nepopravljiva

Još važnije, veza između zagađenosti vazduha i viših stopa smrtnosti bila je jasna čak i kada su rezultati prilagođeni da se isključi 20 drugih mogućih faktora, uključujući pušenje, telesnu masu, imućnost, starost, rasnu pripadnost...

Međutim, profesorka Dominiči kaže da je jedno od ograničenje analize to što su podaci o smrtnosti, zagađenju i drugim potencijalnim razlozima na teritorijalnom, a ne individualnom nivou, što smanjuje preciznost studije.

Ona objašnjava da je, ipak, ovo najbolji način da se izračuna veza dok se ne prikupe podaci na individualnom nivou, na čemu se već sada radi, ali koji će stručnjacima biti na raspolaganju za oko godinu dana.

Profesorka Dominiči takođe ističe da ne postoje načini da se smanji šteta koju dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu pravi na plućima, ali da se zato može obratiti pažnja da se pacijenti iz zagađenih područja prvi hospitalizuju.

Osim toga, ona objašnjava da je ovo još jedan razlog da se pod hitno počne da se radi na popravljanju kvaliteta vazduha.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 06. nov 2020, 17:12) - Ivsna K. [neregistrovani]

Važna je preventiva

Počinjem da mislim da je to ciljano zagađenje sa primesama organofosfata i sarina jer trovanje ovim supstancama ima istu sliku kao i korona...Nije čudo da Novsk nosi maske sa zeolitom. Zato od starta pijem aktivirani zeolit detoxamin i na vreme sam obezbedila svoju porodicu sa prečišćivačem vazduha. Što je sigurno sigurno je.

(petak, 06. nov 2020, 16:34) - Tara [neregistrovani]

Cistac duvanskog dima

Zbog zagadjenog vazduha i bojazni od virusa redivno nosim masku i tako se stitim od infekcije. A kada sam u svom domu taj problem sam resila jer koristim fotokataliticki preciscivac vazduha, hvala braci Rusima na ovaj izum mnogo mi pomaze kod neutralizacije duvanskog dima.