Čitaj mi!

Iznenađujuće otkriće pljuvačnih žlezda za koje nismo znali da postoje

Medicinski stručnjaci otkrili su da postoje velike pljuvačne žlezde i blizu centra glave.

Otkrili su ih doktori u Holandiji dok su naprednim tipom skenera pregledali pacijente sa rakom prostate. Pacijentima su ubrizgali radioaktivnu glukozu da bi otkrili tumore u telu.

Međutim, otkrili su nešto neočekivano. U zadnjem delu nosnog dela ždrela (nazofarinksu) – iza nosa i iznad nepca, blizu centra glave – ugledali su velike pljuvačne žlezde.

„Ljudi imaju tri velike pljuvačne žlezde, ali ne ovde. Jedine pljuvačne i mukozne žlezde u nazofarinksu za koje smo znali su mikroskopski male i ima ih oko hiljadu ravnomerno raspoređenih. Možete da zamislite naše iznenađenje kada smo otkrili ove“, kaže radiolog Vojter Vogel sa holandskog Instituta za rak.

Pljuvačne žlezde luče pljuvačku, ključnu za funkcionisanje digestivnog sistema, a najveći deo proizvode tri velike žlezde – podjezična, podvilična i doušna (parotidna).

U glavi postoji još oko 1.000 manjih žlezda, ravnomerno raspoređenih oko usne šupljine, ali su one toliko male da bi mogle da se spaze bez mikroskopa.

Novo otkriće Vogelovog tima je mnogo veće, a čine dve prethodno neotkrivene žlezde, koje bi potencijalno mogle da postanu četvrta velika pljuvačna žlezda.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">