Читај ми!

U Srbiji, dijabetes ima svaki deseti stanovnik

Gde je Srbija kada je reč o lečenju šećerne bolesti? Svaki deseti stanovnik naše zemlje ima dijabetes. Koliko savremeno lečenje pomaže u sprečavanju oboljenja koja najčešće izaziva šećerna bolest?

Profesor doktor endokrinologije Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, gostovala je u Jutarnjem programu RTS-a i govorila o prevenciji i sprečavanju komplikacija koje izaziva šećerna bolest.

„Kada govorimo o dijabetesu i komplikacijama koje on sa sobom nosi, u poslednjih godinu dana osavremenili su se vodiči, kako evropski, tako i američki, u pogledu lečenja i algoritama lečenja, jer su se farmakoterapijski modaliteti osavremenili i mi imamo prilike da sa tako modernom terapijom lečimo obolele od dijabetesa", istakla je prof. dr Edita Stokić.

Kakve su preporuke za lečenje dijabetesa da se smanji rizik od teških komplikacija?

„Preporuke za lečenje obolelih od dijabetesa su u današnje vreme malo modernizovane i one ne zahtevaju postizanje dobrih vrednosti šećera u krvi, nego su zahtevne i treba voditi računa o svim aspektima i faktorima rizika koji se javljaju u dijabetesu“, rekla je prof. dr Edita Stokić.

Takođe nas je podsetila da u našoj zemlji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, ali taj broj je mnogo veći jer se smatra da svaka druga osoba i ne zna da ima dijabetes.

Dijabetes tip 2 oštećuje i srce i bubrege. Da li pacijente treba lečiti kao bolesnike koji su već imali neki veći kardiovaskularni problem?

„Šećerna bolest je preduslov za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Pojavila se nova grupa lekova, takozvanih inhibitora, koji imaju sasvim drugi mehanizam delovanja", rekla je profesorka.

Veliki broj pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ima višak kilograma, pa primena novih medikamenata dovodi do gubitka telesne mase. U primeni ove terapije ni lekari ni pacijenti nemaju strah od hipoglikemijskih incidenata.

„Savetujem da se pored svih ovih mera koje stalno ponavljamo – distanca, maske, dezinfekcija, pranje ruku – vodi računa i o adekvatnoj medicinskoj nutritivnoj terapiji za sve vreme trajanja koronavirusne infekcije, kako bismo predupredili poremećaj stanja glikoregulacije kod dijabetičnih bolesnika. Taj faktor ne smemo zanemariti", zaključila je prof. dr Edita Stokić.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи