Naučnici pronašli „Trojanca“ koji ćelije raka tera da se samouništavaju

U jednoj od najnovijih eksperimentalnih metoda koju su naučnici uveli u lečenju raka, koristi se napad skrivenog „Trojanskog konja“ koji podstiče ćelije raka da se samounište – sve bez upotrebe bilo kakvih lekova.

Ključ ove nove metode koju su primenili istraživači u Singapuru je upotreba nanočestica obloženih specifičnom aminokiselinom nazvanom L-fenilalanin, jednom od nekoliko kiselina koje ćelije rata koriste za svoj rast. Naše telo ne stvara L-fenilalanin, već ga apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda.

Naučnici su tokom eksperimenta na miševima pomoću nanočestica zvanih Nanoskopik fenilalanin porozna aminokiselina (Nano-pPAAM) uspešno uništili ćelije raka jer su je one doživele kao „prijateljsku aminokiselinu“ i apsorbovale je, posle čega je kiselina u njima podstakla proces samouništenja.

Naime, nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomernu proizvodnju reaktivnog oblika kiseonika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne, zdrave, ostale netaknute, piše Sajens alert.

„Suprotno uobičajenim metodama, koristili smo nanomaterijal kao lek, a ne kao prenosioca leka. Nano-pPAAM ima selektivna razarajuća svojstva koja se sama aktiviraju bez ikakvih podsticaja. Aminokasilina L-fenilalanin deluje kao 'trojanski konj' koji iznutra uništava ćelije raka“, napominje profesor Dalton Tej sa Univerziteta Nanjang u Singapuru.

U eksperimentu se pokazalo da je Nano-pPAAM ubio oko 80 odsto ćelija raka dojke, kože i želuca kod miševa, približno isto koliko uspevaju i trenutni lekovi za hemioterapiju, ali bez svih neželjenih efekata. Iako opasana za ćelije raka, ova supstanca se zaniva na nanočesticama silicijum-dioksida koje su američki regulatori hrane i lekova klasifikovali kao sigurne za ljude.

Do sada su sprovedeni samo laboratorijski testovi i testovi na miševima, ali prvi rezultati, po mišljenju naučnika, veoma obećavaju. Mnoštvo studija u kojima je ispitivano koje bi nanočestice mogle bolje da ciljaju na ćelije raka, a da pritom ne remete ostale delove organizma, nisu davale ovako obećavajuće rezultate. Takođe, mnogi ponovljeni karcinomi na kraju postaju otporni na lekove kojima su tretirani, a pošto ovde nema lekova, nemaju na šta da postanu otporni, očekuju istraživači.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво