Naučnici pronašli „Trojanca“ koji ćelije raka tera da se samouništavaju

U jednoj od najnovijih eksperimentalnih metoda koju su naučnici uveli u lečenju raka, koristi se napad skrivenog „Trojanskog konja“ koji podstiče ćelije raka da se samounište – sve bez upotrebe bilo kakvih lekova.

Ključ ove nove metode koju su primenili istraživači u Singapuru je upotreba nanočestica obloženih specifičnom aminokiselinom nazvanom L-fenilalanin, jednom od nekoliko kiselina koje ćelije rata koriste za svoj rast. Naše telo ne stvara L-fenilalanin, već ga apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda.

Naučnici su tokom eksperimenta na miševima pomoću nanočestica zvanih Nanoskopik fenilalanin porozna aminokiselina (Nano-pPAAM) uspešno uništili ćelije raka jer su je one doživele kao „prijateljsku aminokiselinu“ i apsorbovale je, posle čega je kiselina u njima podstakla proces samouništenja.

Naime, nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomernu proizvodnju reaktivnog oblika kiseonika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne, zdrave, ostale netaknute, piše Sajens alert.

„Suprotno uobičajenim metodama, koristili smo nanomaterijal kao lek, a ne kao prenosioca leka. Nano-pPAAM ima selektivna razarajuća svojstva koja se sama aktiviraju bez ikakvih podsticaja. Aminokasilina L-fenilalanin deluje kao 'trojanski konj' koji iznutra uništava ćelije raka“, napominje profesor Dalton Tej sa Univerziteta Nanjang u Singapuru.

U eksperimentu se pokazalo da je Nano-pPAAM ubio oko 80 odsto ćelija raka dojke, kože i želuca kod miševa, približno isto koliko uspevaju i trenutni lekovi za hemioterapiju, ali bez svih neželjenih efekata. Iako opasana za ćelije raka, ova supstanca se zaniva na nanočesticama silicijum-dioksida koje su američki regulatori hrane i lekova klasifikovali kao sigurne za ljude.

Do sada su sprovedeni samo laboratorijski testovi i testovi na miševima, ali prvi rezultati, po mišljenju naučnika, veoma obećavaju. Mnoštvo studija u kojima je ispitivano koje bi nanočestice mogle bolje da ciljaju na ćelije raka, a da pritom ne remete ostale delove organizma, nisu davale ovako obećavajuće rezultate. Takođe, mnogi ponovljeni karcinomi na kraju postaju otporni na lekove kojima su tretirani, a pošto ovde nema lekova, nemaju na šta da postanu otporni, očekuju istraživači.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 01. okt 2020, 06:17) - Bata [neregistrovani]

neće proći

Farmaindustrija to neće dozvoliti, suviše veliki kapital stoji iza aktuellnog lečenja raka

(sreda, 30. sep 2020, 22:15) - willi [neregistrovani]

odlicne vesti

pitajte se dragi prijatelji, koliko ce ta terapija kostati i ko ce moci da je priusti..?

(sreda, 30. sep 2020, 18:53) - Nikola, Bor [neregistrovani]

dobra vest

Rekao bih da je ovo dobra i značajna vest. Zaista se nadam da će ovo delovati i kod ljudi. To bi bio vrhunski proboj i uspeh medicine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">