Med efikasniji od antibiotika u lečenju upala gornjih disajnih puteva, pokazuju istraživanja

Med je bolji u lečenju upaljenog grla, zapušenog nosa, kašlja i otežanog disanja od konvencionalnih lekova, uključujući tu i antibiotike, zaključak je nove studije stručnjaka sa Univerziteta u Oksfordu.

Hiljadama godina med se koristi u tradicionalnoj medicini, a dugo je već i hemijski utvrđeno da poseduje antimikrobna svojstva. Osim toga, med pomaže i u lečenju rana, jer njegove visoka gustina stvara zaštitnu barijeru i sprečava infekcije. 

Povrh svega, jeftin je, lako se nabavlja i skoro i da nema negativne sporedne efekte.

Njegova efikasnost u lečenju infekcije gornjeg respiratornog trakta, međutim, do sada nije naučno potvrđena.

Stručnjaci sa Univerziteta u Oksfordu zbog toga su analizirali i uporedili relevantne studije u poređenju efikasnosti meda i preparata na njegovoj bazi sa uobičajenim medikamentima, poput antihistamina, lekova za izbacivanje šlajma i sekreta, lekova za suzbijanje kašlja i analgeticima.

Iz 14 kliničkih studija, koje su obuhvatile 1.761 učesnika različitih starosnih dobi, podaci su pokazali da je med bio efikasniji od uobičajene terapije lekovima u olakšavanju brojnih simptoma, posebno ublažavanju jakog kašlja.

Prethodna istraživanja pokazala su da su simptomi trajali i do dva dana kraće kod pacijenata kojima je davan med.

„Infekcije gornjih respiratornih puteva su najčešći razlog za davanje antiobiotika. Pošto je većina tih infekcija virusnog porekla, antibiotske terapije su neefikasne i neadekvatne“, naveli su stručnjaci sa Oksforda u studiji objavljenoj u časopisu Britiš medikal džornala (BMJ Evidence Based Medicine).

Alternativa antibioticima

Britanski stručnjaci objašnjavaju da bi med mogao da bude odlična alternativa doktorima u bezbednom tretiranju simptoma infekcija gornjih respiratornih puteva.

Oni navode da je med često korišćen i dobro poznat pacijentima, jeftin je, lako dostupan i u veoma retkim slučajevima ima negativne sporedne efekte.

„Med je efikasniji i manje štetan od uobičajenih terapija. Zbog toga preporučujemo da se prepisuje kao alternativa antibioticima“, ističu britanski stručnjaci.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 19. avg 2020, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

Vet

Prvo se malo edukujte.Secer beli je po sastavu slozeni secer tj saharoza, a med cine prosti seceri tj fruktoza i glukoza koje se lakse vare i jako malo 1-2%..ali kod meda su bitni drugi hranjivi mikronutrijenti...treba reci da od 24 koji nam trebaju i nalaze se u krvi npr. med ima 22...

(sreda, 19. avg 2020, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ne??

Ako obicni bijeli secer nije stetan onda nije ni med jer je strukturno minimalna razlika izmedju secera u medu i obicnog secera. Plus sto velika vecina pcelara dohranjuje pcele secerom (cinjenica). Pravog meda bez prihrane ces jako tesko naci, sem ako nisi sam pcelar, pa nesto malo, ne sve za svoju dusu.

(sreda, 19. avg 2020, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

a strucnjaci

strucnjak je ekspert na modernom srbskom. samo kad su nam oni rekli ono sto su sve nase babe i dede pcelari dobro znali i kljukali nas unuke da redovno koristimo med da bi imali zdrave zube... secer u 96% slucajeva a zdrav zubi pa to ima samo u sumi. pcele nemaju zube. pcele zuje krilima, a ljudi imaju mozak ali danas moraju da zavrse fakultete da bi im se otvorile usi za stara babska znanja. pa sto kazu - bolje ikad nego nikad... ako je i diploma neka je... ziveli britanski strucnjaci! ima jedan ruski satiricni sajt britishscience.ru, bas o britanskim naucnicima. ne bih dalje... mislim da redakcija mozda i nadje ovaj clanak tamo.

(sreda, 19. avg 2020, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

втф

„Мед је мање штетан“? Мање штетан?

ШТЕТАН?!!

Ма како може мед да буде штетан!? Шта причате бре?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">