Legalno lečenje "magičnim" psihodeličnim pečurkama u Kanadi

Kanadska vlada i ministarka zdravlja Peti Haidju potpisali su dozvolu da se odobri uzimanje psihodeličnih pečuraka za bolesnike koji su u četvrtoj fazi terminalnog stadijuma kancera. Ove pečurke su inače ilegalne, ali će pomenutim pacijentima pomoći u olakšavanju anksioznosti.

Kanadska vlada će omogućiti četvorici pacijenata sa neizlečivim karcinomom terapiju psilocibinom.

Prvi put posle 1974. godine u Kanadi zakonsko izuzeće pacijenata za pristup psihodeličnom lečenju, navodi se u TheraPsil, neprofitnoj organizaciji, koja se zalaže da pacijenti ove grupacije dobiju pristup lečenju psilocibinom.

Jedan od pacijenata Tomas Hartl, istakao je da razmišlja o neizbežnoj smrti zbog anksioznosti koju oseća.

"Brzo vam kuca srce, osećate se užasno", istakao je Tomas Hartli za kanadsku TV mrežu dodajući da mu lekovi protiv anksioznosti ne pomažu koliko je potrebno.

Zato su on i još tri osobe pozvali vladu da dozvoli legalnu upotrebu ove pečurke, koja je u Kanadi nezakonita već oko 46 godina.

Istraživanja su pokazala da psilocibin, koji se nalazi u psihodeličnim gljivama, značajno ublažava anksioznost i depresiju kod pacijenata sa četvrtom fazom karcinoma.

Studija koju su objavili istraživači sa NYU Langone Health otkrila je da se kod 29 testiranh pacijenata sa anksioznošću i depresijom povezanim sa rakom, kojima je data jedna doza psilocibina u kombinaciji sa psihoterapijom, u oko 80 odsto pokazalo klinički značajno smanjenje depresije, anksioznosti i poboljšanje odnosa prema smrti.

Otprilike posle tri do pet godina od uzimanja terapije 15 pacijenata je pokazalo dugotrajna poboljšanja, navodi se u studiji.

Više od 70 odsto pacijenata pripisalo je pozitivnim životnim promenama iskustvo terapije, svrstavajući ih u "lično najznačajnije i duhovno najznačajnije iskustvo svog života", navodi se u studiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи