Kada se spoje takosi i ljubav deo pustinje stigne u Beogradu

Da bi podjedanko uživali u obe kuhinje-srpskoj i meksičkoj, Jelena i Havijer su deo pustinje preneli u Beograd. Kako izgledom, tako i ukusima.

"Mole sos je definitivno moja omiljena hrana, zaista je nešto posebno, nešto što ne možemo da nađemo van Meksika, ukusi koji su potpuno drugačiji, nesvakidašnji, a baš tipično meksički", istakla je Jelena Pejović.

"Jela koja volim da jedem pita s mesom, burek s mesom i roštilj", rekao je Havijer Alonso.

Da bi podjedanko uživali u obe kuhinje-srpskoj i meksičkoj, Jelena i Havijer su deo pustinje preneli u Beograd. Kako izgledom, tako i ukusima. Prošle godine počeli su da prave takose, a uprkos svim izazovima koje je pred njih stavila korona, ne odustaju ni ove. Lokal jesu zatvorili, ali rade dostavu.

„Našli smo način i radimo malo drugačiju vrstu dostave. Sastojke šaljemo odvojeno, meso, salatu,tortilje, dodatke", istakla je Jelena Pejović. 

A oni su se spojili pre pet godina, dok je Jelena studirala u Meksiku, tačnije u Montereju - Havijerovom rodnom gradu, na severu zemlje.

"Mi smo se odlučili da dolazimo u Srbiju zato što ja nikad nisam bio po Evropi", rekao je Havijer.

"Njemu se dopalo venčali smo se i on je zapravo hteo da pokrene nešto svoje, i s obzirom na to da u Beogradu ponuda meksičke hrane nije velika, a veliki smo ljubitelji i kuvanja i hrane i tako smo odlučili da to budu meksički takosi, meksička hrana", rekla je Jelena.

Zbog toga što se jede s nogu, mnogi za takose misle da je brza hrana. Međutim, priprema je dosta spora, a podrazumeva da i po nekoliko sati provedete u kuhinji. Ponekad pomoć stigne direktno iz Meksika, od prijatelja Kevina, inače kuvara.

Šta je recept za dobar takos?

"Potrebno je da ne dominira samo jedan ukus. Zato tu uvek mora da bude nešto sveže, dobro kuvano meso, po nekoliko sati, koje tokom kuvanja zadržava sopstvene sokove i masti. Uvek mora biti u tortilji, a pored limun ili sirće, jer takos traži kiselo. I naravno mora biti pikantno, jer smo mi Meksikanci", istakao je Kevin.

Recept nije tajna, ali svako će napraviti drugačiji takos. Ukus dosta zavisi i od tortilje, a ovde insistiraju na pšeničnim, jer se takve prave na severu Meksika, dok u centralnom i južnom preferiraju kukurzne. Nisu na odmet informacije, baš kao ni ove što slede.

Sa predznanjem se ide u kafanu, i to možemo i mi da vam potvrdimo jer da biste jeli takose potrebno je da posedujete određeno znanje kako to da radite. 

Dobra stvar koja im ide na ruku je ta što u Srbiji mogu da pronađu gotovo sve sastojke koji su im potrebni kako bi se ispoštovao meksički recept.

"Recepte po kojima pravimo ovde nekoliko jela, prenela nam je moja porodica iz Meskika. Moja majka i njenje sestre su odlične kuvarice i to rade sa mnogo ljubavi, a kada tako radite onda je vrlo lako spremati za druge ljude", rekao je Havijer.

A kako je iz ljubavi i krenuo ovaj posao, jasno vam je šta ih i dalje održava u njemu. Želja im je da što više ljudi upoznaju sa meksičkom hranom i da nastave da kroz gastronomiju spajaju kulture.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво