Hirurzi prišili čoveku penis dan nakon što mu je odsečen

Britanski hirurzi uspeli su da prišiju 34-godišnjem čoveku penis, skoro čitav dan nakon što mu je odsečen, što je jedinstven slučaj u medicini da je taj organ posle tolikog perioda bez dotoka krvi uspešno vraćen.

Šest nedelja nakon operativnog zahvata, ne samo da je mokraćna cev ponovo u potpunosti funkcionisala, već mu se i osećaj vratio. Zahvaljujući pažljivo i precizno povezanim arterijama i venama, pacijent je čak i postigao punu erekciju.

„Uspeh ovog slučaja trebalo bi da ohrabri hirurge da čak i u slučaju duge ishemije (prekida dotoka krvi) pokušaju ovakav zahvat zbog mogućeg uspeha i sprečavanja potencijalnih fizičkih i psihičkih posledica koje bi gubitak tog organa izazvao kod pacijenata“, naveli su hirurzi sa Univerzitetske bolnice u Birmingemu.

Detaljan izveštaj čitave procedure objavljen je u specijalizovanoj medicinskoj publikaciji BMJ Case Reports.  

Prišivanje penisa je redak operativni zahvat – oko stotinu je do sada zabeleženo u medicinskoj literaturi. Najvažnije za uspeh jeste da se, kada se amputacija desi, brzo preduzmu postupci koji će odstranjenom tkivu dati najbolje šanse da preživi do zahvata.

Uspešno vraćanje i prišivanje je hitna procedura koja zahteva detaljnu i pažljivu mikrohirurgiju, u saradnji sa urologom i plastičnim hirurgom.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво