Trudnice šetajte, jer će vaša beba biti zdravija

Svakodnevna šetnja tokom trudnoće „je dobra za bebu“ jer može da poveća proizvodnju jedinjenja u majčinom mleku koje pomaže u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa kod novorođenčadi.

Naučnici sa Državnog univerziteta Ohajo proučavali su ponašanje 150 trudnica i porodilja kako bi otkrili na koji način fizičke aktivnosti utiču i na majku i na bebu. Otkrili su da je i umereno vežbanje dovoljno za porast nivoa ZSL - jedinjenja iz majčinog mleka, koje je povezano sa smanjenjem rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema kod beba. 

Tim istraživača smatra da bi se ovo jedinjenje moglo čak i dodati u formulu (mleko za hranjenje beba) kako bi pružilo iste zdravstvene prednosti za bebe čije mame nisu u stanju da doje.

Autorka studije dr Kristin Stenford, sa Univerziteta Ohajo, kaže da su prethodne studije pokazale da umereno vežbanje kod budućih mama i porodilja značajno može poboljšati zdravlje njihove dece.

Za potrebe ovog istraživanja naunici su želeli da otkriju kako to zapravo funkcioniše i studija je započela pretpostavkom da je reč o majčinom mleku, a ne o genima.

"Budući da postoje dokazi da majčino mleko igra glavnu ulogu, želeli smo da izolujemo efekte majčinog mleka na zdravlje potomstva", rekao je Stanford.

Tim je započeo proučavanjem miševa koji su rođeni od "neaktivnih majki" ali koje su istraživači hranili mlekom majki koje su bile aktivne tokom trudnoće.

Otkrili su zdravstvene koristi od "fit-mama", koje su one prenele mladuncima. Tako su još jednom, naučnici dokazali da se mnoge zdravstvene dobrobiti zapravo prenose kroz majčino mleko, ali su i ukazali da ta lista benefita, može biti mnogo duža od one koju danas poznajemo.