Kiseonik lek protiv glavobolje

Rešenje za mnoge zdravstvene probleme stručnjaci traže u prirodi. Najnovija testiranja pokazala su da jaku, koncentrisanu glavobolju najefikasnije ublažava čist kiseonik.

Osobe koje pate od glavobolje, koju osećaju na određenom delu glave, opisuju
taj bol kao jači i mučniji od porođajnih bolova ili onaj nakon ranjavanja iz vatrenog oružja.

Međutim, mere za olakšanje patnji od tih veoma bolnih glavobolja, poznatih i kao „samoubilačke glavobolje", možda su na vidiku. Najnovija istraživanja pokazala su da udisanje čistog kiseonika može znatno da umanji tegobe.

Prema rečima pacijenata, glavobolja može da se javi i deset puta na dan, a bol je kao da se nož zariva u mozak. Retko koji lek, iz široke palete medikamenata namenjenih rešavanju tog zdravstvenog problema, može da pomogne. Jedino što može da donese olakšanje je  udisanje čistog kiseonika.

Koncentrisana glavobolja, otkrili su istraživači, pojavljuje se u određenim intervalima.

Oni koji pate od nje mogu da osete nekoliko glavobolja dnevno tokom nekoliko nedelja ili čak meseci. Te glavobolje parališu, a terapija najčešće podrazumeva injekcije sumatriptana.

Međutim, taj lek ima više neželjenih efekata i veće doze mogu da naškode celom telu.

Test: vazduh ili kiseonik

Doktor Piter Goudsbi sa Univerziteta Kalifornije i članovi istraživačkog tima pratili su 76 pacijenata u Londonu tokom pet godina. Lekari su pacijente lečili tako što su im davali vazduh i kiseonik u odvojenim testovima.

„Naša studija pokazala je prvi put razliku između kiseonika i vazduha u tretiranju akutne glavobolje. Oni su davani u odgovarajućim dozama, kontrolisani na slučajnom uzorku i placebo uzorku i zaista su pružili dokaze o korisnosti upotrebe kiseonika u borbi protiv koncentrisane glavobolje", naglasio je Goudsbi.

Rezultati studije takođe su pokazali da je najbolji tretman bila jaka doza kiseonika.

„Oko 20 odsto napada glavobolje ublaženo je placebom, koji je u ovom slučaju bio vazduh, a 78 odsto napada je gotovo eliminisano udisanjem kiseonika, što je jasna razlika u prilog kiseoniku", objasnio je doktor Goudsbi.

Doktor Džoel Sejper, osnivač Instituta za neurologiju i glavobolju u Mičigenu, tvrdi da upotreba kiseonika takođe pomaže da se izbegne prekomermo korišćenje drugih lekova.

„Pacijenti su toliko očajni da bi uzeli bilo šta što bi moglo da im pomogne", istakao je Sejper.
Istraživači su takođe ustanovili da kiseonik može da zaustavi glavobolju i odstrani druge simptome koji se dovode u vezu sa njom, kao što je crvenilo i oticanje očiju.

Prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti u SAD, troškovi lečenja i zbog izostajanja sa posla čiji razlog je bila glavobolja procenjuju se na 17 milijardi dolara godišnje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. dec 2009, 09:43) - Milorad md [neregistrovani]

Hiperbarična oksigenoterapija

Pogledajte na Wikipediji sr, temu; Hiperbarična medicina pa ćete saznati u kojim se sve poremećajima u organizmu može primeniti kiseonik.

U osnovi preko 90% bolesti je poremećaj snabdevanja ćelija i tkiva kiseonikom.

Najosetljivije na nedostatak kiseonika su ćelije nervnog sistema (jer za razliku od ostalih tkiva koja mogu da izdrže i više časova bez kiseonika) moždane ćelije drastično reaguju nakon 2-4 minuta od nastanka hipoksije, poremećajem funkcija a nakon tog vremena i trajnim ireverzibilnim promena pa i smrtnim ishodom.

Unazad više od 35 godina Hiperbarična medicina dosta uspešno koristi 100% kiseonik u lečenju glavobolja (pre svega veskularnog tipa)

Primenom ove metode postiže se i do 2000% veća koncentracija kiseonika rastvorenog u plazmi, koja za razliku od eritrocita, može dospeti i dopremiti kiseonik i do hipoksijom najugraženijih delova tela.

Kombinovanom primenom kiseonika sa drugim metodama dobijaju se daleko bolji rezultati lečenja, skraćuje vreme lečenja a periodi između dve remisije se znatno produžavaju, što je od izuizetne važnosti za mnoge bolesnike.

Nažalost jako mali broj ustanova za hiperbarično medicinu, koje trenutno postoje u Srbiji, zasada samo u Nišu, Beogradu, Gamzigradu, sa realitivno ograničenim kapacitetima donekle ograničava upotrebu ove metode kod većeg broja građana Srbije.