Bizaran slučaj devojčice rođene sa dvoja usta

Nebrojeno mnogo bioloških procesa se dešava tokom formiranja bebe u materici, a ponekad neki delovi u razvoju novog života mogu da krenu po zlu. Zbog toga se zahvaljujući novoj tehnologiji i prati razvoj deteta od najranije faze, ali doktori u Južnoj Karolini nisu nikako mogli da se načude kada su na novorođenčetu otkrili druga usta.

Kada su skenirali jednu trudnicu u trećem tromesečju, doktori su otkrili neobičnu masu na desnoj strani lica, pored usta.

Međutim, prenatalna ultrasonografija nije mogla da im otkrije u šta tačno gledaju. Moguće je da je cista, fibrozna displazija ili teratom.

Srećom, nije bilo ništa od gore navedenog, ali jeste bilo bizarno. Devojčica je imala majušna druga usta, koja su imala formiranu usnu, šupljinu, zube i mali jezik koji se sinhrono pomerao sa glavnim jezikom dok se hranila.

Doktori sa Medicinskog univerziteta Južne Karoline utvrdili su da, srećom, druga usta nisu ometala njeno disanje niti hranjenje. Zapravo, bila su potpuno odvojena od centralnih usta, koja su funkcionisala normalno.

Diprosopija, duplikacija glave ili delova lica, veoma je retko stanje i samo je 35 slučajeva zabeleženo kod ljudi od 1900. godine. U najgorem slučaju, dolazi do pune diplikacije lica na glavi, a kada dolazi do dupliciranja delova lica, najčešće su to delovi ili cela usta.

„Duplikacija kraniofacijalnih struktura se najčešće dešava kao posledica nekog sindroma. U ovom slučaju, to je bila samo izolovana anomalija bez povezanih sindroma ili abnormalnosti“, naveli su doktori u izveštaju.

To je omogućilo doktorima da obave operaciju odrstranjivanja drugih usta kada je devojčica napunila šest meseci. Uklonili su nešto mišića, kostiju, mikoznu membranu i okolno tkivo, dodatnu pljuvačnu žlezdu i šest zuba.

Osim otoka na mestu zahvata, koji je potpuno splasnuo posle nekoliko meseci, mala pacijentkinja se potpuno oporavila i nije zahtevala nikakav dodatni tretman.

Jedinu posledicu koju su doktori na devojčici primetili to što joj se desna strana donje usne sporije opuštala, najverovatnije zbog odsustva nekih nerava koji su morali da budu odstranjeni sa drugim tkivom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво