Od kog materijala je najbolje napraviti masku

U vremenu pandemije koronavirusa jedna od najvažnijih mera u sprečavanju širenja zaraze su maske za lice, a mnogi ljudi su se odlučili za one domaće radinosti. Stručnjaci su zbog toga sproveli testove i utvrdili koji materijal je najbolje koristiti za pravljenje maski, odnosno koja je tkanina najbolja u filtriranju sitnih čestica iz vazduha.

Istraživači iz američke Nacionalne laboratorije „Argon" i Univerziteta u Čikagu testirali su niz uobičajenih platnenih materijala u laboratorijskim uslovima sa ciljem da ispitaju njihovu sposobnost mehaničke i elektrostatičke filtracije.

Tim je utvrdio da su višeslojne hibridne tkanine (napravljene od mešavine materijala) najbolje u zaustavljanju sitnih čestica, kao i da maska mora dobro da prianja licu, inače je njena zaštitna funkcija u potpunosti narušena.

„Sproveli smo istraživanja na nizu uobičajenih materijala, uključujući pamuk, svilu, šifon, flanel, brojne sintetičke tkanine i njihovim kombinacijama. Na kraju, utvrdili smo da kombinacije više materijala mogu da pruže značajno bolju zaštitu od aerosolnih čestica", navodi se u istraživanju.

Koristeći komoru za mešanje aerosola, istraživači su sproveli nekoliko scenarija sa aerosolnim česticama različite veličine, a onda ih propustili kroz svaku od tkanina, koje su se nalazile na kraju komore, da bi na kraju testirali uzorak vazduha koji je prošao kroz njih.

Ispitivali su široki dijapazon čestica - od onih prečnika 10 nanometara do 10 mikrometara. Da bi svima bilo jasnije o kakvim se dimenzijama radi, prečnik vlasi ljudske kose iznosi oko 50 mikrometara, a jedan mikrometar se sastoji od 1.000 nanometara.

Čestice koronavirusa se kreću u rasponu od 80 do 120 nanometara u prečniku.

Odlična zaštita samo ako dobro prianja

Tim je utvrdio da su hibridne tkanine, napravljene od različitih vrsta materijala bolje u prečišćavanju i sposobne su da filtriraju najveći deo čestica.

„Filtraciona efikasnost hibridnih tkanina (poput pamuk-svile, pamuk-šifona, pamuk-flanela) je oko 80 odsto čestica manjih od 300 nanometara u prečniku i 90 odsto čestica većih od 300 nanometara“, naveli su stručnjaci.

Zaključuju da je pojačana sposobnost tih tkanina najverovatnije zbog kombinovanog efekta mehaničke i elektrostatičke filtracije.

Međutim, ništa ovo neće biti važno ako ne nosite masku pravilno i ako ona ne prianja vašem licu.

U drugom delu eksperimenta, stručnjaci su probušili sitne rupe u tkanine koje su testirali i rezultati su bili zapanjujući.

„Naši testovi su pokazali da čak i male pukotine (usled lošeg prianjanja maske) mogu da rezultiraju i do 60 odsto smanjenom sposobnošću prečišćavanja“, navodi se u studiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво