Vakcinacija dece bitna i u vreme epidemije

Mnoge bolesti poput dečje parlize, tuberkuloze suzbijene su ili nestale zahvaljujući vakcinaciji koja se sprovodi u ranom detinjstvu i mladosti. Zbog toga, uz poštovanje bezbednosnih procedura, roditelji treba da vode decu na redovnu vakcinaciju bez obzira na epidemiju koronavirusa, rekao je za RTS imunolog Srđa Janković.

Kod svake vakcinacije dece, pa i u vrme kada imamo epidemiju koronavirusa, od ključnog značaja je bezbednost.

„Najvažnije je da roditelji razgovaraju sa izabranim pedijatrom kao i da deca koja dolaze na vakcinaciju ne dolaze u kontakt sa bolesnom decom. To se i inače poštuje jer su ulazi za bolesnu i zdravu decu u domovima zdravlja odvojeni, upravo da deca koja dolaze na pregled ili vakcinu ne budu u kontaktu sa bolesnom decom“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu imunolog Srđa Janković.

Prema njegovim rečima važno je da se procedure ispoštuju a pedijatar će reći roditeljima kako i kada da dovedu decu na vakcinu.

„Mit je da vakcinacija smanjuje imunitet. Sve i da se dete zarazi novim koronavirusom nema dodatnog rizika zbog vakcinacije. Uobičajene reakcije posle primanja vakcine su produženi plač, crvenilo na mestu davanja vakcine, temperatura ali sve što duže traje ili se javlja u ekstremnom obliku treba prijaviti pedijetru“, rekao je Janković.

Što se tiče novog koronavirusa, iako deca imaju blažu klinički sliku, to ne znači da ne obolevaju od koronavirusa.

„Teža klinička slika je retka i deca su i dalje najmanje ugrožena od težeg oblika koronavirusa. Ima gledišta da je to zato što su dečja pluća mlada i da je imunski sistem deteta ima neke specifičnosti ali to će se tek proučavati“, objasnio je imunolog Janković.

Bezbednost vakcine protiv koronavirusa najvažnija  

Što se tiče vakcine protiv koronavirusa Janković kaže da one već postoje, ali da su u eksperimentalnoj vazi.

„One ne mogu da se daju u široku upotrebu dok se ne proveri da su sigurne i delotverne. Procena većine stručnjaka je da će za to biti potrebno bar još godinu, godinu i po dana“, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima ljudi već polemišu o vakcini, koje nema, da li je bezbedna ili ne, a upravo je i reč o tome da ćemo vakcinu dobiti tek kada budu ispoštovane sve procedure bezbednosnih provera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи