Unapređena MMR vakcina kao trojanski konj protiv kovida 19

Tek nekoliko meseci od izbijanja pandemije, oko 115 vakcina se trenutno testira širom sveta. Francuski Institut „Paster“ radi na modifikovanju vakcine za male boginje kako bi „prevario“ telo da proizvodi antitela protiv novog koronavirusa.

Virusolog Frederik Tangi, čelnik laboratorije za razvoj vakcina na institutu, ističe da je imunizacija zapravo jedino pravo rešenje za pandemiju, a mere poput socijalnog udaljavanja i samoizolacije poredi sa stavljanjem flastera na otvorenu ranu.

„Prema onome što znamo o zaraznom potencijalu virusa SARS-Kov-2, 60 do 70 odsto svetske populacije mora da bude imunizovano“, istakao je Tangi za Biznis insajder.

Nazvan po Luju Pasteru, francuskom biohemičaru, ocu mikrobiologije i čoveku koji je razvio vakcine za besnilo i antraks, Institut „Paster“ osnovan je 1887. godine, a do sada je bio jedan od svetskih predvodnika u borbi protiv tifusa, tuberkuloze, poliomilijelitisa, žute groznice, HIV-a i drugih bolesti.

Trenutno, skoro sva od ukupno 133 odeljenja instituta fokusirana su na pandemiju koronavirusa.

U januaru, naučnici na „Pasteru“ su prvi u Evropi završili potpuno sekvenciranje genoma novog koronavirusa, samo nekoliko dana nakon prvog slučaja kovida 19 u Francuskoj. Bio je to važan korak u razumevanju mutacije virusa nakon prvobitne epidemije u Vuhanu.

Tangijev tim prilagođava uobičajenu vakcinu za male boginje da sadrži pojedinačan protein iz virusa SARS-Kov-2. Nadaju se da će time pokrenuti imunu reakciju tela, kao što je to slučaj sa trenutnom MMR vakcinom koja štiti ljude od morbila (malih boginja), zauški i rubele (crvenke).

Brže testiranje i laka za proizvodnju

Vakcine indukuju snažan i dugotrajan imunitet nakon samo jednog davanja i prilično su jednostavne za proizvodnju. Korišćenje već licencirane i odobrene vakcine za male boginje takođe znači da će proces testiranja i patentiranja teći brže.

„Svaki farmaceutski pogon na svetu može da proizvede vakcine za male boginje“, kaže Tangi.

Ova strategija je već dala rezultate u prototipu vakcine protiv virusa čikungunja, koji godišnje inficira milione u jugoistočnoj Aziji i Africi i izaziva oticanje zglobova, bolove u mišićima i osipe. Može da bude smrtonosan po veoma mlade i stare osobe.

Tangi predviđa da bi testiranje vakcine na ljudima moglo da počne za godinu dana. Upozorio je da je naučnicima potrebno vreme da testiraju vakcinu i vide da li ima neke negativne sporedne efekte, kako bi ih sprečili ili umanjili.

„Veoma osetljivo pitanje u vezi sa vakcinama za ovakav virus je imunološka reakcija, koja može da bude smrtonosnija nego sama bolest. Netestirana ili požurena vakcina bila bi opasna“, rekao je francuski virusolog.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. apr 2020, 06:47) - anonymous [neregistrovani]

Vaakcina?

Nas Novak je protiv vakcine. Dao nam je temu za razmisljanje. Pametnima za logicna razmisljanja i cinjenice, onim drugima za nove teorije zavera...

(petak, 17. apr 2020, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

„Веома осетљиво питање у вези са вакцинама за овакав вирус је имунолошка реакција, која може да буде смртоноснија него сама болест. Нетестирана или пожурена вакцина била би опасна“, рекао је француски вирусолог.

Za sve vakcine je zaista potrebno nekada i nekoliko godina testiranja da bi moglo da se kaze da su bezbedne.
Zanimljivo je da kompanije Bila Gejtsa vec sada najavljuju da ce njihova vakcina biti spremna u junu ili julu.
Kako je to moguce i sta to znaci !?

(četvrtak, 16. apr 2020, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

A,

Vakcina protiv velikih boginja? Po logici to je visi stepen "zastite?" A,ima nas hvala Bogu koji smo je primili.