Mačke mogu da se zaraze, psi nisu osetljivi na koronavirus

Mačke mogu da se zaraze koronavirusom, ali izgleda da psi nisu osetljivi, pokazuju rezultati nedavno sprovedene studije, a zbog čega Svetska zdravstvena organizacija traži da se detaljnije ispita eventualni prenos virusa između ljudi i kućnih ljubimaca.

Rezultati studije, objavljeni na sajtu časopisa Sajens, pokazuju da se mačke i kune mogu zaraziti virusom koji izaziva Kovid-19, dok psi nisu osetljivi na novi koronavirus, navodi Rojters.

Kako stručnjaci smatraju, psi, kokoške, svinje i patke verovatno se neće zaraziti.

Studija je imala za cilj i da se utvrdi koje su životinje ranjive na virus kako bi mogle da se koriste u eksperimentalne svrhe.

Virus iz Vuhana, kako se veruje, proširio se sa slepih miševa na ljude.

Izuzev nekoliko prijavljenih slučajeva mačaka pasa kod kojih su testovi na koronavirus bili pozitivni, nema većih dokaza da kućni ljubimci mogu biti prenosnici.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 09. apr 2020, 14:26) - Svetlan [neregistrovani]

Samo da posjetim...

mlađe generacije i one srednje, koji su zaboravili. Kad se Sida - Aids pojavila 1980 godine, prvo se tvrdilo da ta nepoznata bolest napada isključivo homoseksualce. Ostali se "nisu mogli zaraziti". Dugo, dugo vremena je prošlo dok se nije "utvrdilo da bolest takođe napada i lezbejke, a ostali još uvijek nisu trebali da se brinu". Nakon možda dvije godine se ustanovilo da se "bolest isključivo prenosi seksualnim putem" i svi mogu biti ugroženi. Mislim da su prošle godine, dok se nije ZaključilO da se bolest prenosi razmjenom tečnosti i da se može dobiti npr kod zubara... Šta sad mislite, da je Vaši psi definitivno ne mogu biti zaraženi, niti da mogu da prenose bolest?! Samo mačke?! Daj Bože! Ali nisam siguran...

(četvrtak, 09. apr 2020, 13:12) - Mačke... [neregistrovani]

se često zaraze...

od sponzorisimusa!

(četvrtak, 09. apr 2020, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

Како се мени чини,...

... Медицина се своди на Статистичке Студије!?!
Остаде само Анатомија, Хирургија,...

(četvrtak, 09. apr 2020, 12:06) - Jovan [neregistrovani]

Nauka nema sve odgovore

Sto ne znaci da je bedna, naprotiv.

(četvrtak, 09. apr 2020, 11:50) - anonymous [neregistrovani]

Mačke izgleda mogu da se zaraze?

Psi ne mogu, a mačke IZGLEDA mogu... Beda nauke!