Crna ili bela, čokoladu nazivaju hranom bogova

Devet od deset osoba na svetu voli čokoladu, a deseta uvek laže, kaže jedno istraživanje o ovoj mnogima omiljenoj poslastici! Podaci kažu da su još oko 2.000. godine p.n.e. stanovnici iz doline Amazona poznavali svojstva biljke kakao, dok arheološka istraživanja na području Centralne i Južne Amerike ukazuju na to da su tek Maje i Asteci usavršili pravljanje kakao napitka.

Čuveni Kazanova koristio je čokoladu kao ljubavni napitak, a kraljica Marija Antoaneta imala je svog ličnog slugu, zaduženog za pravljenje ovog afrodizijaka. Bilo da je crna bela ili mlečna, sa lešnicima ili voćem u obliku pralina, bombona, ona ima moć da izmami osmeh.

Šta je čini tako voljenom?

"To što je slatka, izaziva sreću i pokreće endorfin, budi veselje i radost. Sigurno je lekovita u umerenim granicama. Mislim da ima sve više pristalica crne čokolade", istakla je prodavačica u prodavnici čokolade.

Manje je poznato da je čokolada i lek, njen ključni sastojak je kakao, u medicini poznat kao antioksidans. Njegovi minerali mogu da snize krvni pritisak, poboljšaju dobar holesterol i snize loš, pospeše lučenje endorfina i seratonina.

Ipak nije svaka čokolada lekovita. Cela tabla za obrok nije dobra za zdravlje.

„Crna čokolada se preporučuje maksimalno tri puta nedeljno, za one koji imaju vitku liniju, dok se mlečna čokolada ne preporučuje, jer sadrži za zdravlje loše nutritivne sastojke, kao što su holesterol i loše masti", istakla je nutricionista.

Neki antioksidansi iz čokolade jači su nego oni u borovnicama, a ova čarobna poslastica sadrži mnoge vitamine.

Novija naučna istraživanja pokazuju da malo čokolade na svakih nekoliko dana može biti prevencija i za srčana obolenja. Za to je zadužen favanol, ključni mineral koji opušta krvne sudove i tako snižava krvni pritisak.

Danas su Švajcarci najveći potrošači čokolade na svetu sa 12.3 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво