Koliko dugo smemo da čuvamo zamrznute namirnice

Zamrzavanje mesa, voća, povrća i drugih namirnica može biti korisno, ali neophodno je poznavati pravila o tome, koliko koja namirnica može bezbedno da se drži u zamrzivaču, i kada počinje da gubi na kvalitetu.

Hrana koju obično zamrzavamo može relativno dugo da se čuva i koristi. Ipak, to ne znači da će, na primer, sirova piletina koju ste kupili i stavili u zamrzivač, imati isti ukus, pa i teksturu posle nekoliko nedelja i posle godinu dana.

Stručnjaci kažu da pileće meso koje ste pripremili i posle godinu dana držanja u zamrzivaču, neće naškoditi vašem zdravlju, ali da neće biti preterano ukusno.

Zato je važno znati koliko i koja vrsta hrane može da se drži zamrznuta i kada počinje da gubi na kvalitetu.

Sirovo meso

Mlevena govedina, ćuretina, teletina, svinjetina i jagnjetina

Za najbolji ukus i teksturu, najbolje je da ove vrste mlevenog mesa iskoristite u roku od tri ili četiri meseca od momenta zamrzavanja.

Odresci, kotleti i pečeno meso

Odresci govedine, teletine, jagnjetine ili svinjetine, mogu se zamrznuti šest do 12 meseci pre nego što izgube kvalitet. Kotleti mesa počinju da gube kvalitet nakon četiri do šest meseci, a cela pečenja je najbolje upotrebiti u roku od četiri do 12 meseci, prenosi foodsafety.gov.

Meso živine

Zamrznuto celo pile, ćurka ili kokoška, u zamrzivaču mogu zadržati svoj kvalitet do godinu dana, dok komadi živinskog mesa (bataci, belo meso, krilca...) zadržavaju svoj kvalitet i do devet meseci, podaci su portala foodsafety.gov.

Riba

Za optimalni kvalitet, masnu ribu (losos, tunu) treba konzumirati najkasnije u roku od dva do tri meseca posle zamrzavanja.

Bakalar ili iverak trebalo bi da se pojede u roku od šest meseci, prenosi Real Simple.

Voće i povrće

Većina zamrznutog povrća i necitrusnog voća možete da zamrznete i čuvate osam do 12 meseci. Možete zamrznuti i citruse, ali morate preduzeti dodatne korake.

Kada je reč o povrću, korisno je blanširati ga pre nego što ga zamrznete. Držanje povrća u kipućoj vodi na kratko, zaustavlja enzimski proces koji utiče na nivo hranljivih materija u povrću i tako ih čuva.

Supe i čorbe

Supe i čorbe sa povrćem, mesom, žitaricama, testeninom, zadržaće svoj kvalitet u zamrzivaču dva do tri meseca.

Ostalo

Pica: Ne držite picu u zamrzivaču duže od jednog ili dva meseca, ako želite da zaista uživate u njenom ukusu.

Pljeskavice: Koristite ih u roku od jednog do tri meseca od zamrzavanja ili će početi da gube ukus i teksturu.

Palačinke, keks, tost: Ove namirnice koje koristimo uglavnom za doručak mogu se držati zamrznute do mesec dana, navodi se na bettycrocker.com.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво