Sezona je virusa, ojačajte imunitet – nije teško

Briga o imunom sistemu ključna je za zdravlje, i predstavlja odbranu tela od bolesti. Imunitet se razlikuje kod svakog čoveka. Da bi smo ga ojačali, i ostali zdravi, u borbi sa virusima koji su izazivači različitih bolesti, neophodno je da ga nadgradimo. Naravno, postoje različiti načini, po preporukama lekara.

Imunitet predstavlja prirodnu sposobnost organizma da se izbori sa spoljašnjim negativnim uticajima. Imunitet ne zavisi samo od jednog izolovanog faktora niti može da se poboljša sa samo jednom promenom u životnom stilu. Za početak treba znati sa čim raspolažemo, šta je naše imuno oružje. Imunitet ima slabe tačke, jer ne prepoznaje neke od napadača.

Pravilna ishrana, jedan je od najboljih načina da ojačamo imunitet i to prepoznaje sve veći broj ljudi.

Kakao

Kakao sadrži veliku količinu minerala i fitonutrijenata, od kojih su flavalnoli najpoznatiji. Sadrži bakar, magnezijum, kalijum, mangan, hrom i cink, u količini koja zadovoljava od 20 do 60 posto dnevne potrebe. Toliko različitih minerala u ovoj količini nije lako uneti prirodnim putem, čak ni sa dosta voća i povrća, a kakao to omogućava sa samo dve-tri kašike dnevno, kažu nutricionisti. Dnevne potrebe se mogu zadovoljiti kroz napitke, čokolade, kolače, šejkove...

Antioksidansi

Jedan od najjačih je vitamin Ce, koji stimuliše imuni sistem tako što smanjuje uticaj slobodnih radikala. Smatra se jednim od najvažnijih za prevenciju bolesti, i smanjuje oštećenje ćelija kada je bolest već u telu. Ima ga u voću i povrću, i kao suplement.

Važan antioksidans je vitamin E, koji usporava simptome starenja i jača ćelije u organizmu, koje se bore protiv infekcija. Ljudi koji konzumiraju hranu bogatu vitaminom E, ili uzimaju suplemente, imaju dodatno oružje protiv bakterija i virusa.

Dobri izvori vitamina E su biljna ulja i hrana od celog zrna žita. Karotenoidi su antioksidansi koji pomažu u jačanju imuniteta, utičući na proizvodnju limfocita, a oni su važni u borbi protiv infekcija. Najbolji izvor karotenoida su crveno, žuto i narandžasto voće i povrće (šargarepa, paradajz, bundeva). 

Četiri važna beta-karotenoida su beta-karoten, likopen, lutein i zeaksantin, koji štite organizam od nastanka bolesti.

Važnost dovoljnog unosa minerala

Imuni sistem dobija snagu i iz minerala, koji su neophodni za stvaranje ćelija u organizmu, a jedan od njih je cink, koji utiče na povećanje broja odbrambenih ćelija – limfocita. Cinkom su bogati seme bundeve, crveno meso, zrna žitarica, pšenične klice.

Selen pomaže u povećanju broja antitela i stimuliše razvoj odbrambenih ćelija. Ipak, sa selenom ne treba preterivati, pa stalno uzimanje visokih doza suplemenata selena nije preporučljivo. Selen se nalazi u ribi, zrnu žitarica, orasima.

Boravak u prirodi

Koliko god je moguće, pokušajte da provedete neko vreme u prirodi. Mnogo puta je dokazano da boravak na otvorenom, makar to bila i gradska oaza kao što je park, jača imunitet i smanjuje rizik od obolevanja od određenih bolesti. Neki stručnjaci ovaj mehanizam rada na jačanju odbrambenog sistema organizma nazivaju vitaminom E.

Smanjenje stresa

Izbegavajte stresne situacije. Nije lako, ali potrudite se. Uprkos tome što se svakodnevno srećete sa problemima na poslu ili u porodici, obezbedite sebi makar pola sata za meditiranje ili jednostavno, boravak u miru i tišini, odnosno „sami sa sobom“. U borbi protiv stresa, dokazano je, pomaže i vežbanje.

Ukoliko osetite da imate problem sa padom imuniteta, svakako je preporuka da konsultujete lekara i da ne koristite suplemente na svoju ruku i bez stručne preporuke. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи