Pojavljuju vam se crne tačke pred očima, to bi trebalo da vas zabrine

Jasan vid je jedno od najvećih bogatstava koje imamo. Kako bismo ga sačuvali, važno je da kod očnog lekara idemo i kada su nam oči zdrave. Pojava crnih tačaka pred očima trebalo bi da nas zabrine.

Oko je jedan od najsloženijih organa u ljudskom telu. Omogućava nam da vidimo svet oko sebe. Međutim, većina ljudi misli na zdravlje oka tek kada se pojave problemi – na primer, tačkice pred očima.

„Ukoliko su to samo blede ili tanke tačkice, koje primećujemo na velikim svetlim površinama ili na monohromnim površinama, kao što je nebo, morska površina, onda su to bezazleni simptomi, koji su vezani za kondenzate u staklastom telu. Oni su pokretni, na promenu pravca pogleda, oni se pomeraju i to ne zahteva ni preglede, neke posebne, a ni lečenje“, napominje primarijus dr Nevena Bjelović oftalmolog.

Ipak, ako vidite crne tačke, nemojte ih ignorisati.

„Međutim, ako se pojave iznenada kao rojevi crnih, gustih tačkica, praćeni mrežastim formama ili kao crnim pramenovima dima, to može da bude znak krvarenja u staklastom telu i to zahteva odmah oftalmološki pregled. Često uz ovakav vid promena idu i svetlaci, koji mogu da budu snažni kao bljeskovi, javljaju se u temporalnim delovima vidnog polja i to je uvek razlog za ozbiljan pregled“, dodaje doktorka.

Ako se desi da potraju duže, obavezno potražite pomoć oftalmologa.

„Mora da se proširi zenica, mora da se pogleda periferija, jer to može da bude simptom rupture, odnosno pucanja retine na periferiji što ako se ne tretira u ranoj fazi ili ako se ne dijagnostikuje, može da dovede do ablacije, oboljenja mrežnjače i do ozbiljnih problema sa vidom“, naglašava dr Bjelović.

Oči mogu da se umore, a vid zamagli ako provodite mnogo vremena pred računarom, tabletom, mobilnim telefonom. Zato očnom lekaru moramo da idemo na redovne preglede, a ne samo kada imamo tegobe.

„Prevencija je da se uradi kompletan oftalmološki pregled, posle četrdeset godine, da se definiše da li osoba ima periferne degenerativne pormene ili ne. Ako ima, onda se pravi plan u kojim vremenskim intervalima se rade kontrole, kaže oftalmolog, primarijus dr Nevena Bjelović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара