Bakini kolači najslađi, ali ne i najzdraviji

Unuci se vole na poseban način, ispunjavaju im se gotovo sve želje, ali se neretko u tome i preteruje. Iako mališanima nesumnjivo sva ta pažnja prija, stručnjaci smatraju da – i pored najboljih namera – bake i deke mogu da doprinesu razvoju nezdravih životnih navika kod svojih unuka, pre svega u ishrani.

Analiza podataka prikupljenih za potrebe 23 ranije studije pokazuje da mališani o kojima brinu bake i deke imaju za 30 odsto veći rizik za pojavu viška kilograma.

Reč je o rezultatima istraživanja koja su sprovedena u devet zemalja na tri kontinenta, a koji su otkrili zabrinjavajuću činjenicu, da iako imaju dobre namere, zbog popustljivosti i potrebe da ugađaju svojim unucima, čak i kad je reč o hrani, bake i deke negativno utiču na prehrambene navike dece, ističu stručnjaci Univerziteta u Vašingtonu.

Problem se pojavljuje i kod insistiranja na fizičkoj aktivnosti mališana, kao i opštoj percepciji zdravog načina života.

Iako se do sada smatralo da su ovim greškama u vaspitanju skloniji odrasli u ekonomski razvijenim zemljama, istraživači upozoravaju da je ovaj trend uočen u svim zemljama koje su bile uključene u istraživanje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 22. feb 2020, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Kolači su deo zdrave ishrane

Meni i nutricionista i lekarka iz bolnice su savetovali da jedem slatkiš posle premora ali i svakodnevno u planu zdrave ishrane. U piramidi ishrane vidi se i kolač a to ne smemo skroz izbaciti iz ishrane. Svako ima svoje potrebe

(petak, 21. feb 2020, 21:26) - Александра [neregistrovani]

....

Слаткиши нису део здраве исхране. Угљени хидрати да, али рафинисани шећери не.

(četvrtak, 20. feb 2020, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Kolači su kolači

Baloni kolači jesu zdraviji od onih što se prave u fabrikama najgorim sastojcima. Sve je potrebno u normalnim količinama. I slatkiš je deo zdrave ishrane.