Kakva opasnost vreba od fiskalnih računa

Svakoga dana iz kupovine se vratimo sa gomilom fiskalnih računa. Informacije koje nam oni pružaju izazivaju različite emocije, ali papir na kome se štampaju direktno utiče na naše zdravlje zbog prisustva toksične hemikalije, bisfenol A. Zato će u Srbiji od 1. jula biti zabranjena upotreba papira na kome se oni trenutno štampaju.

Prisustvo bisfenola A u termalnom papiru od koga se izrađuju fiskalni računi proučavala je i Alternativa za bezbednije hemikalije ALHema, čija je programska koordinatorka Jasminka Ranđelović gost Jutarnjeg programa.

Još 2017. godine ALHema je testirala prisustvo bisfenola A u termalnom papiru i to pre svega u fiskalnim računima, ali i u papirnoj ambalaži i plastičnim posudama. Od svih 20 testiranih uzoraka fiskalnih računa, 19 je bilo pozitivno na prisustvo bisfenola A i to u vrlo visokim koncentracijama, od 0,63 do 0,91 odsto, a sadašnje dozvoljeno ograničenje dozvoljava da prisustvo bisfenola A može biti u koncentraciji do 0,02, ističe Ranđelovićeva.

„Bisfenol A je hemikalija koja se inače na globalnom nivou koristi u jako velikim količinama. Nekoliko miliona tona se godišnje stavlja na tržište, a u slučaju termičkog papira, ona se dodaje kao razvijač boje. Bisfenol A je na nivou evropske Agencije za hemikalije klasifikovan kao izuzetno toksičan i štetan po ljudsko zdravlje“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Ova hemikalija se koristi u termalnim papirima koje osim na fiskalnim računima dobijamo i na parking automatima, potvrdama o broju za čekanje u redu, papiru za EKG i tako dalje.

Kada je o fiskalnim računima konkretno reč, izloženost štetnim materijama dolazi preko kože. Pošto se bisfenol A dodaje i u polikarbonatnu plastiku (plastična ambalaža koja na sebi ima oznaku 7), ove hemikalije ima, na primer, i u flašicama za vodu za višekratnu upotrebu.

Prva zabrana vezana za bisfenol A se odnosila na plastične flašice za bebe, još 2011. godine, naročito zbog zagrevanja i zbog toga što je bisfenol A lako rastvorljiv u mastima i lako prelazi u mleko. Sada je usledila za termalni papir, a što se tiče konzervi i limenki bisfenola A ima u premazu koji se nalazi sa unutrašnje strane.

„Tu se još uvek radi procena rizika, ne samo po zdravlje, već, takozvana, socio-ekonomska analiza. Jer da biste zabranili bisfenol A u nekim proizvodima, morate imati dostupne i bezbednije alternative“, napominje Jasminka Ranđelović.

Procena rizika koja je rađena u evropskoj Agenciji za hemikalije je pre svega rađena na najrizičnijim grupama, a to su zaposleni na kasama koji su svakodnevno u kontaktu, ali isto tako i knjigovođe, farmaceuti i medicinsko osoblje. Dokazano je da rizik ne može da se kontroliše što je bio ključan razlog za zabranu. Kasnije, na osnovu rezultata te studije, došlo se do zaključka da treba zaštititi celo stanovništvo, posebno trudnice.

„Bisfenol A smanjuje plodnost, utiče na razvoj ploda i endokrini je disruptor, što znači da remeti rad hormonskog sistema i može da podstakne razvoj gojaznosti, dijabetesa tipa dva i drugih metaboličkih poremećaja", napominje Ranđelovićeva.

Zato deci ne treba dozvoliti direktan kontakt sa fiskalnim računima, a za osobe koje su zbog posla svakodnevno izložene kontaktu sa ovom vrstom papira, savet je da obavezno što češće peru ruke vodom i sapunom pre uzimanja hrane ili da nose zaštitne rukavice.

Bezbedniji termalni papir je stavljen na tržište još pre nekoliko godina, tako da je on dostupan i Evropa je spremna dočekala ovu zabranu koja je stupila na snagu 1. januara. Što se nas tiče mi nemamo vlastitu proizvodnju termalnih papira i zato je važno da uvoznici to imaju u vidu jer je odluka o zabrani doneta još 2017. godine i imali su dovoljno dug tranzicioni period da se pripreme na ovu meru, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu programska koordinatorka ALHeme, Jasminka Ranđelović.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

ne samo racuni

pomenuto je ali nije objasnjeno - kutije za voce koje su od kartona, da ne pricamo da svi ti racuni idu u reciklazu i opasnost postoji cak i za toaletni papir, koji dolazi u dodir sa osetljivom i navlazenom sluzokozom u sedalnom predelu. nedavno sam na FB ubedjivao ljude organske proizvodjace da se karton kao termicki sloj ne moze zakopavati u zemlji i da ga gliste pojedu pa da se posle prica kako je to organska hrana, ni sebi ni drugima… dokle vise sa Bisfenolom. ne samo racuni opsta zabrana. pakovanja za tecnosti iskljucivo staklo i da ozivimo staklare i stakloduvacki zanat.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

Nije samo to

Nisu naivni ni računi za Info-stan, za struju, poreske uplatnice...

(četvrtak, 16. jan 2020, 11:59) - Slobodan [neregistrovani]

Veoma nezgrapan, stetan i naivan "fiskalni" sistem!

Racuni uopste nebi trebalo ni da se uzimaju ukoliko to musterija ne trazi! Ta praksa; Uzmi racun, je smisljena kako bi se prodavci doveli u red i kako nebi muvali sa gotovinom koja nije uknjizena, medjutim, to fiskalno Uknjizenje, treba i MORA da se obavlja kroz sluzbeno odobrene moderne fiskalne kase koje ( nan neki nacin) "same" vode knjigovodjstvo, a ne tako sto ce nekakav Perica ili Marica, da insistira na racunu nakon kupovanja svog mleka, hleba i jaja!? U EU, se zapravo ljudi odvracaju od uzimanja racuna ukoliko im nije neophodan, izracunato je da preko jedne kase, dnevno bude poseceno i nekoliko desetina stabala drva samo zbog racuna koji u 99% slucajeva, zavrse u kanti za smece ili na ulici! Drzava bi morala da obezbedi bolje platzne sisteme ( kartice) i da napravi modernije kase, sto je takodje dobro za ekonomiju i razvoj umesto da dresiraju narod da uzimaju racune!

(četvrtak, 16. jan 2020, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Inače

To se nije znalo do sada

(četvrtak, 16. jan 2020, 11:18) - dejan [neregistrovani]

Izgleda mi...

Kao da je sve stetno i zagadjeno oko nas, pa cak i ljudi...

(četvrtak, 16. jan 2020, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

Здравље

Ми дакле сада колективно као нација можемо да тужимо државу и надлежне у министарству трговина за деценијско нарушавање здравља? То значи да имамо простора и за компезовање дугова као појединци према истој? Ово је нешто невероватно. Одушевљена сам!

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Како да смањите ризик од тровања

Pa vratite se u kameno doba. Toksini oko nas uvek bili i biće.

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:29) - Đorđe [neregistrovani]

Nije samo bisfenol opasan...

..., na fiskalnim računima, kada kupiš u Kaluđerici u Maksiju, Ideji, artikle ispod kojih inače uredno stoje cene e, kad dođeš na kasu moraš platiti mnogo više nego što su prikazane cene ispod artikala u kojima je inače uračunat porez, e fiskalna kasa otkuca nepogrešivo mnogo više nego što su prikazane cene ispod artikala koje potrošač kupi i prikaže da je porez u pitanju iako je taj isti porez već uračunat i prikazan u ceni svakog artikla. Šta da činimo protiv takvog trovanja potrošača ?

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

шта уместо бисфенола А?

Овај проблем постоји већ дуго. Данашња технологија је базирана на бисфенолу који је везивач тј пластицизер у смесама које се користе понајвише у изради производа од пластуке или који садрже пластику. Алтернатива је бисфенол С, који јесте стабилнији тј теже се отпуша из материјала али је неколико хиљада пута токсичнији.
И наравно, решење је без пластике уопште.

(četvrtak, 16. jan 2020, 10:02) - Драагооољуб [neregistrovani]

Шта је онда чисто? Не заражено?

Има ли на овом свету нешто што је чисто, што није заразно и опасно по живот? Пре неки дан писало се и PET амбалажи за скувана јела, сир, кајмак, сухомеснате прерађевине. У исту такву амбалажу - боце нам се пакује вода, млеко, сокови, пуво, уље, вино, ... свашта нешто што редовно једемо, наша деца и ми сами! Све то спада у амбалажу " 1 " у оном троуглићу, "PETE" ознаке која је нај-канцерогенија! Ево сада исте отровчине сатрже и траке са фискалним рачунима!! Кажу, ваздух нам је загањен, али није опасно. Па овакве маглуштине су биле и пре 40 - 50 година нормална појава у зиму.