Prekovremeni rad povećava krvni pritisak

Plaćen ili ne, prekovremeni rad može ozbiljno da poveća rizik od hipertenzije, upozoravaju kanadski naučnici.

Dugi sati provedeni na poslu ne prijaju krvnom pritisku, sugeriše nova kanadska studija, rađena u tri javne ustanove u provinciji Kvebek.

Petogodišnje istraživanje pratilo je oko 3.500 ispitanika, od kojih je trećina patila od hipertenzije. U odnosu na učesnike koji su radili manje od 35 sati sedmično, oni koji su radili više od 49 sati, imali su i do 70 odsto veći rizik za hipertenziju.

Najčešće, radilo se o takozvanoj „maskiranoj“ hipertenziji – visokom krvnom pritisku koji može da se propusti tokom rutinskog lekarskog pregleda. Može da se otkrije tek kada se krvni pritisak kontinuirano prati i danju i noću.

Umereno povećanje rizika za visok krvni pritisak zabeležen je i kod osoba koje su radile tek nekoliko prekovremenih sati tokom nedelje. Svi ispitanici radili su kancelarijske poslove. Rizik se podjednako odnosi i na žene i na muškarce.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 22. dec 2019, 14:06) - srdjan [neregistrovani]

dzaba sve to

Nista se nazalost to ne primenjuje kod nas, a i generalno u vecini zemalja. Poslodavce 1% ne zanima zdravlje svojih zaposlenih, nego nabijaj po 12 sati svaki dan sa jedva jednim danom slobodnim tokom nedelje i tako dok ne zaglavis kod lekara i na lekovima, a onda ispocetka. Uzas. Do totalne neljudskosti neke stvari idu.

(nedelja, 22. dec 2019, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

Pa ima veze!!!

"nema veze da li je pla en li ne" Pa ja mislim da ima bas puno veze kakva glupost pa odavno je robovlasnicki trend na sceni i lecenje sopstvenim parama bas od prekovremenog rada, u prevodu uzrok i posledica na delu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">