Festival o borbi protiv neplodnosti 12. i 13. oktobra u Beogradu

Više od 50 lekara iz zemlje i inostranstva učestvovaće na Drugom festivalu potpomognute oplodnje, koji će biti održan 12. i 13. oktobra u Beogradu. Teme festivala su, osim problema neplodnosti, doniranje embriona i surogat majčinstvo.

Na Festivalu o potpomognutoj oplodnji, posetioci će moći da vide laboratoriju uživo i da zavire u svet stvaranja novog života.  

„Svi prisutni, uživo će moći da vide kako izgleda spermatozoid, kako izgleda oplodnja jajne ćelije, kao i da se upoznaju sa svime što im je nedostupno, odnosno da vide šta se dešava iza kulisa. Embriolozi će na licu mesta pokazivati kako se dešava oplodnja, i nadamo se da će to privući veliku pažnju“, rekla je za Tanjug predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“, Sandra Jovanović.

U cilju savladavanja svih nejasnoća koje se vezuju za lečenje neplodnosti za parove i pojedince, biće organizovane potpuno besplatne konsultacije sa stručnjacima iz svih relevantnih oblasti.

Važnost drugog mišljenja 

Takođe, biće više od 30 štandova klinika iz zemlje i inostranstva, a biće održane i panel diskusije i prezentacije.

„Parovima, ali i pojedincima koji dođu na festival, važno je da čuju drugo mišljenje. Svi prisutni lekari davaće besplatne konsultacije, a bitno je samo da se jave na vreme“, dodala je Jovanovićeva.

Navela je da će „Zid nade“, koji je prošle godine bio veoma zapažen, i ove godine biti formiran i ocenila da će Zid moći da motiviše sve one koji su već u procesu postupka vantelesne oplodnje, ali i one koji još nisu započeli ovu proceduru.

„Poruke sa prošlogodišnjeg 'Zida nade' prepune su emocija, a najupečatljivija poruka je 'Boli, mnogo boli'. Sa prisutnima koji žele da ostave poruku ili crtež na 'Zidu nade', radiće psiholog uz čiju pomoć će par ili pojedinac najbolje moći da pokažu svoje emocije baš ovde“, dodala je Jovanovićeva.

Poslednja, deseta panel diskusija, biće posvećena surogat majčinstvu i postupku koji zakon o lečenju neplodnosti, zabranjuje.

Na diskusiji će biti upravo govora oko svih dilema koje nosi ovo pitanje, najavljuje Jovanovićeva i kaže da je neophodno da surogat majčinstvo bude dozvoljeno baš zato što postoji veliki broj žena koje žive bez materice, koje su rođene bez materice ili im je materica uklonjena iz nekog zdravstvenog razloga.

Na festivalu će biti prikazan i film o neplodnosti Putovanje do bebe, na kojem je udruženje radilo i koji prikazuje istinite borbe parova za bebu, a koji je premijerno prikazan u martu na Konferenciji „Evropa u Srbiji“.

Festival se ove godine održava u "Envoy Conference" sali, u Gospodar Jevremovoj ulici broj 47, pod sloganom „Mislite o tome“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво