Pozitivno razmišljanje – duži život

Pozitivan pogled na svet, kako se navodi u medicinskim istraživanjima, može da produži život. Pesimisti će se češće susresti sa bolestima, pokazala je nedavna naučna analiza.

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, naučnici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosečno 14 godina.

Tokom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35 odsto manje šanse od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 odsto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavljeno je u  JAMA Network Open.

„Ti rezultati sugerišu da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utiču na kvalitet života, nego mogu biti povezani i sa zdravljem“, rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i naučnik na "Icahn School of Medicine" u Njujorku.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive duže, rekao je Rozanski.

Oni bolje jedu, više vežbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja s problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne menjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može podstaknuti češće upale i učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz prošlih nekoliko dekada povezale stres i promene raspoloženja s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude sveže dokaze da gledanje na život može uticati na zdravlje srca.

„Optimizam se dugo povezuje s boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo“, rekao je Rozanski.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2019, 05:40) - Zoja [neregistrovani]

Zoja

Psiha je cudo

(ponedeljak, 07. okt 2019, 12:05) - Dejan M [neregistrovani]

Dobri dinosaurus

bude pojeden od zlog tiranosaurusa...

(ponedeljak, 07. okt 2019, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Позитивно размишљање – дужи живот

Одличан текст! Зато грађанке и грађани Србије само оптимистично кроз живот!

(ponedeljak, 07. okt 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Svijet je onakav kakvi smo mi

Paradoksalno ali istinito - mi smo sami sebi najveci neprijatelji jer mi sami produciramo negativne imisli o sebi i svijetu oko nas, ako smo puni samopouzdanja i vjere o sebi nase misli ce biti pozitivne, bicemo uspjesni i zdravi, obrnuto ako ne vjerujemo u sebe i svoje snage razmislljacemo o iracionalnim strahovima, samozastrasivanjima, crnim slutnjama i crnim strepnjama sto ce izazvati negativni stres, nemir i nemoc u nas i nase prezentacije ce biti lose daleko od potencijala kojeg imamo. Ako imamo negativne i katastroficne misli to ce se odraziti na san koji ce biti kosmaran i isprekidan, to ce se odraziti na rad srca koji ce biti ubrzan, to ce se odraziti na psihu u kojoj ce vladati mrak. Ako smo vedri, veseli i optimisticni svijet ce nam izgledati ljepsi, pun mogucnosti i izazova i obrnuto ako smo tmurni vrtimo negativne misli, ne vidimo ljepotu ni u sebi ni oko sebe, sami sebi uskracujemo uspjeh, razvoj, napredak i zadovoljstvo sto rezultira losim zdravljem i neuspjehom na svim podrucjima rada i djelovanja.