Ranitidin povučen sa tržišta Srbije

Kompanija „Hemofarm“ saopštila je da je „iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva Republike Srbije“, donela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka „ranitidin“ sa tržišta. Kako Beogradska hronika saznaje, iz prodaje su povučeni lekovi svih proizvođača iz Srbije koji u sebi sadrže ranitidin.

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), obrazloženo je u saopšenju kompanije "Hemofarm".

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.

Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija „Hemofarm“, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati.

Šta je lek „ranitidin“ i čemu je namenjen? 

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora. Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije i slično.

Na teritoriji Republike Srbije lek „ranitidin“ nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Pacijenti koji su do sada koristili „ranitidin“, trebalo bi da se obrate svom lekaru.

Naime, na tržištu Srbije postoje lekovi iz iste grupe koji su odgovarajuća zamena za „ranitidin“, ali ne sadrže spornu supstancu NDMA.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 04. okt 2019, 22:18) - Vesna [neregistrovani]

Ranitidin

Danas je povucen i sa holandskog trzista

(utorak, 01. okt 2019, 08:17) - Zdravko [neregistrovani]

AHA

Znaci,novartis,gsk,pfizer,roche...Stranci ipak suptilnije truju.

(utorak, 01. okt 2019, 00:42) - Nikola [neregistrovani]

A zašto...

...se Actavis nije oglasio?! Ranisan je jedan od najprodavanijih lekova u Srbiji, a nigde njihovog saopštenja, samo Hemofarmovog!

(ponedeljak, 30. sep 2019, 23:48) - anonymous [neregistrovani]

Ma sve misle na nas, ubilo se

Jedina predostrožnost je dobro testiranje pre puštanja u prodaju! Sve ostalo je samo trka za profitom, na uštrb zdravlja i života. A povlači se tek kada procene da su moguće odštete skuplje od profita.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

Gorušica

Meni pomaže čaša kisele vode, ili malo sode bikarbone ...

(ponedeljak, 30. sep 2019, 23:29) - anonymous [neregistrovani]

Da, naravno

ti se lekovi koriste godinama, i sad povučeni lekovi domaćih proizvođača, a preporučuju se lekovi stranih farmaceutskih kuća. Postavlja se pitanje zašto se uništava domaća farmaceutska industrija i zašto se pojedinim farmaceutskim kućama duguju milijarde dinara za lekove. Kome od evropskih zemalja odgovara da naš socijalni program propadne.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Jedno leči, drugo truje.

Tako je govorila moja pokojna baba.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 18:04) - anonymous [neregistrovani]

Коментар

Мени је код проблема са горушицом највише помогла мала количина соде бикарбоне растворене у чаши воде.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Sto ne napisete - veoma cesto upotrebljavani lek - RANISAN

(ponedeljak, 30. sep 2019, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

e...

bas je cudno , juce citam vesti da lekovi koji se uzimaju za zeludacnu kiselinu izazivaju ono naj gore i da je to dokazano sad najedanput se povlace lekovi koji od te sorte...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">