Ako mnogo sedimo, neka bude makar pravilno

Umesto dokolice na nekom lepom mestu kraj reke ili mora, vraćamo se svakodnevnim obavezama i dugotrajnom sedenju na poslu, ali zbog toga trpi naša kičma.

Posle odmora, stara priča. Umesto u četiri, vaš radni dan se završava u sedam uveče. I tu nije kraj, jer posao nosite sa sobom gde god da krenete. I dok radimo, sedimo – na poslu, u prevozu, kod kuće. Zaboravimo i da se protegnemo.

„Bila je neka studija, koja pokazuje da u nekom svom životnom periodu u kome smo aktivni poslovno, to je nekih 40 godina, sedimo punih devet godina ako smo osam do deset sati na poslu. To je zaista puno“, naglašava dr Aleksandra Lukić Tankosić, specijalista fizikalne medicine.

Već posle nekoliko minuta u sedećem položaju naše telo se pogrbi, ramena skupimo, opustimo stomačne mišiće. Sav teret prebacujemo na kičmu.

„Dugotrajno sedenje i kod mladih osoba, a i kod starijih može izazvati raznorazne probleme sa vratnim delom kičme, sedsedvikalnim, ramenima, leđnim delom kičme. Može doći kod mlađih osoba do deformiteta i kičme i stopala, do gojaznosti“, dodaje doktorka.

„Dugotrajno sedenje utiče na pojavu koštano-zglobnog bola. Utiče na smanjenje opšteg metabolizma, čak, utiče i na koncentraciju, pa često duže sedimo pošto nešto nismo uradili dobro prvi ili drugi put, pa moramo da uradimo po četvrti ili peti put“, objašnjava Branko Vorkapić viši fizioterapeut.

Zašto onda ne biste vežbali na poslu. Postoje vežbe koje bismo mogli da primenjujemo, na primer za lumbalni deo kičme.

„Svaka dva sata trebalo bi ustajati, malo prošetati, ići sprat niže, pa se vratiti u pauzi. Izađi stanicu ranije iz autobusa“, napominje doktorka Aleksandra Lukić Tankosić.

Mnogi većinu vremena provedu sedeći. Zato se postarajte da makar to radite pravilno.

broj komentara 0 pošalji komentar