Pamuk i samo pamuk, a može i lan

Čovek koristi pamuk više od bilo kojeg drugog prirodnog vlakna i to nije slučajno. Pamuk je najzdraviji, najprijatniji i najudobniji materijal, posebno pri visokim temperaturama jer upija znoj, omogućava koži da diše i olakšava regulisanje telesne temperature.

Pamučna vlakna su porozna i izvlače vlagu iz tela. Osim toga, upija i odstranjuje tečnost sa kože, što joj omogućava da bolje diše.

Zbog toga što upija znoj smanjuje i mogućnost iritacije kože.

Vlakna pamuka su izuzetno hipoalergična, odnosno retko izazivaju reakciju, a svaki dermatolog se slaže da je najbolje nositi pamučnu odeću.

U toplim letnjim mesecima i lanena odeća je takođe veoma dobar izbor. Lanena odeća je veoma porozna i prijatna za kožu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 08. avg 2019, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

Šteta što nije sve tako bajno kako pišete

Pamuk je uglavnom prijatan (nije sva pamučna garderoba ista) i odlično upija tečnost, ali niti je savršen niti dozvoljava koži da diše. Upravo suprotno. Osnovni problem pamuka je da se relativno sporo suši. Samim tim, kada se natopi znojem pamuk ostaje mokar jako dugo što nikako nije dobro za zdravlje. Uz to, mokra tkanina se odmah "lepi" za kožu i onda sav taj znoj, vlaga i trenje itekako dovode do iritacije i drugih problema. Osim toga, pamuk ne upija samo naš znoj nego i kišu i bilo kakvu drugu tečnost, kada nas neko zalije (slučajno ili namerno). Dakle, čak i kad se neko ne oznoji može da dođe u problem pripijenosti mokre garderobe što je veoma nezdravo, posebno ako nije toplo ili duva vetar. Zato i postoji "aktivni" veš, od veštačkih materijala. Suprotno pamučnom, dizajniran je uglavnom tako da bude veoma pripijen uz telo i da odvodi vlagu od tela (i brzo se suši), tako da koža zaista diše. Nažalost, ogromna mana aktivnog veša je što se vrlo brzo usmrdi, pa je pogodan samo za sportske aktivnosti i to na otvorenom. :)

(četvrtak, 08. avg 2019, 18:49) - Veljko Ratkovic [neregistrovani]

Svaka cast

Hvala na fenomenalnom edukativnom tekstu. U fulu, znaci top,