Najnovijom metodom u KCS do lakšeg odstranjivanja tumora

Prvi put u Srbiji u Kliničkom centru, ali i u regionu, počela je primena najnovije metode termalne laser ablacije, što podrazumeva odstranjivanje određenih tumora. Metoda je minimalno invazivna i primenjuje se kod pacijenata, koji ne mogu iz određenih razloga da se operišu.

Termalna laser ablacija je daleko pogodnija tehnika odstranjivanja primarnih tumora u ranoj fazi, pa čak i metastaza jetre, debelog creva i pankreasa.

„Ovde se pod kontrolom najčešće ultrazvuka atraumatske igle postavljaju u tumorsko tkivo i onda se kroz lumen tih igala postavljaju laserske niti. One isporučuju tumoru svetlost koja se posle konvertuje u toplotu, a onda toplota uništava tumorsku promenu“, objašnjava prof. dr Dragan Mašulović, direktor Centra za radiologiju KCS.

Prednosti te metode su velike, što je tumor manji, ta metoda se primenjuje i kao kurativan vid lečenja.

„Ono što je isto važno je da se ova metoda može primeniti i kod onih bolesnika koji imaju ozbiljna pridružena oboljenja srca, pluća ili neka druga, zbog kojih ne mogu biti kandidati za hirurško lečenje. Zatim, oni bolesnici koji, nažalost, ne mogu biti operisani budući da imaju velike neresektabilne tumore i tada je termalna ablacija praktično palijativni vid lečenja“, kaže dr Danijel Galun, digestivni hirurg KCS.

Bolesnici nemaju hirurški rez, intervencija traje desetak minuta, a u bolnici se zadrže eventualno jedan dan. Kod nekih pacijenata radi se i ambulantno lečenje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 13:41) - Mirjana [neregistrovani]

operacija laserom

Po[tovani,
kako da do]em u kontakt sa Prof,Dr. Draganom Mašulovićem__ ili nekin doktorom iz njegovog tima a u vezi operacije metastaza na jetri.

pozdrav, Mirjana 064-133-10-55

(ponedeljak, 24. jun 2019, 19:00) - Mira [neregistrovani]

zakazivanje

Poštovani,
da li je moguće zakazati konsultaciju na KCS sa prof,dr. Mašulovićem??
u pitanju su metastaze na jetri i treba mi stručni savet..
Srdačan pozdrav
Mirjana, Beograd, 064-133-10-55