Da li je doručak najvažniji obrok?

Dan bez doručka je kao automobil bez goriva, tako kažu oni koji prvi obrok ne propuštaju. Oni koji ga prespavaju ili u žurbi preskoče ne misle da gube mnogo jer će nadoknaditi ručkom.

Da bi smršali ili održali liniju mnogi se zapute u teretanu. Osim toga pojedini izbegavaju i hranu. Naročito doručak. Da li je zdravo vežbanje na prazan stomak i da li je doručak najvažniji obrok proveravamo najpre u teretani.

„Doručak jeste najbitniji obrok, ali ukoliko se odlučite na neki vid treninga ujutru pre doručka, to može da bude neki lagani kardio. Ukoliko radite neki težinski trening tipa krosfit ili trening sa opterećenjem, tada bih preporučio doručak obavezno. Ukoliko ga ne uzmete možete da naškodite mišićima, čak i da ih gubite, a ne obrnuto“, tvrdi trener Dragutin Mrdak.

U zavisnosti od toga kome šta prija, doručak je važno obaviti pre nego što spakujete torbu za teretanu, savetuje trener. A evo i predloga šta je najbolje jesti.

„Najbolje je ugljene hidrate kombinovati tako da budu pre i posle treninga jer će oni da nam daju energiju koja će se lagano oslobađati i nećemo imati nagle padove šećera“, savetuje trener.

Ne samo kada vežbate, već i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti doručak je neophodan, ističu nutricionisti. Preskakanje prvog obroka početak je stvaranja loših navika.

„Telu je potrebna energija kako bi se pokrenulo ujutru, tako da će ono hranljive materije povući iz rezervi, međutim, verovatno oko podneva, imaćemo jako potrebu za hranom i to za slatkišima ili nečim masnim. U takvim situacijama ćemo najčešće posegnuti za nekom brzom hranom ili slatkišima, koji će nas ponovo uvesti u taj loš krug jer će nam naglo podići šećer zatim i spustiti“, objašnjava nutricionistkinja Maja Stojanovski.

Žurba i kašnjenje najčešći su izgovori onih koji doručak preskaču. Zato da bi privukli mušterije, ali i podstakli ljude da redovno doručkuju u brojnim restoranima osim akcija, dovijaju se i na druge načine.

„Stalnim nekim novitetima i ubacivanjem i novih doručaka. Naši najčešći klijenti su poslovni ljudi, mi zapravo doručak služimo od pola devet, tako da je to veoma bitno, jer pre posla ili u toku pauza oko deset sati bude nam najveće interesovanje za doručak“, kaže kuvar Nikola Jovanović.

Isto čine i pekare, u kojima dosta više ljudi potraži jutarnji obrok. Bez obzira šta izaberete važno je da doručkujete najkasnije sat vremena po ustajanju. Jer odlaganje doručka i još gore izostavljanje dugoročno može da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje, tvrde lekari.

„Metabolizam se prvo usporava jer se brani, čuva svoje rezerve, ukoliko se to često ponavlja metabolizam se potpuno usporava i namirnice ne mogu da se iskoriste na adekvatan način. To može da dovede do pojave bolesti, takođe povećava i incidencu kardiovaskularnih događaja, poremećaje metabolizma i šećera“, ističe doktorka Doma zdravlja „Stari grad“, Branka Lazić.

Osim brojnih stručnjaka koji tvrde da je doručak najvažniji obrok, telo je to koje šalje najbolje signale. Ujutru je metabolizam najbrži i zato ne treba preskakati doručak. Trebaće vam 10 do 15 minuta da ga spremite i uživate u njemu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2018, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

E

Vise se ne zna sta je dobro... Meni je metsbolizam bio prebrz dok sam ozbiljno i svakodnevno trenirao bez obzira sto nisam jeo tj doruckovo prva 4 sata. E sad da l je dobro ili nije ne znam, al ja sam se dobro osjecao. Potrebni su neki mnogo ozbiljniji tekstovi gdje ima vise razlicitih misljenja, za i protiv, koji upucuju na neke naucne radove svetski poznatih organizacija i koji su lako provjerljivi, ovakojedino sto nam ostaje je da se odlucimo za ono koje je po nasem misljenju bolje.

(nedelja, 09. dec 2018, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

Nas narod

Od svih teorija i nauke koja se godinama diskutuje,nas narod izgleda najvise voli lekovitu gudu.

(nedelja, 09. dec 2018, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Kako da ne

Italijani doruckuju jedan mali korneto i kafu i zive deset godina duze od Srba.

(subota, 08. dec 2018, 20:27) - Nele [neregistrovani]

Svako jutro jedno jaje ...

... organizmu snagu daje.

(subota, 08. dec 2018, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

Паметно размишљање

Слажем се доручкуј као краљ али ручај као краљица а вечерај као сиромах

(subota, 08. dec 2018, 15:06) - Đorđe [neregistrovani]

Da li je doručak najvažniji obrok?

Naravno da je doručak najvažniji obrok. Svakog jutra treba doručkovati sat vremena posle spavanja. Najzdravije je pojesti jaje što koka daje.
Prijatno :-)

(subota, 08. dec 2018, 14:30) - Nikola [neregistrovani]

Svako danas ima pravo da se nazove stručnjakom

Ovi ljudi, iako neki prilično uspešni u svojim profesijama, daju oprečna mišljenja i govore stvari koje nisu tačne. Opšte je poznato u svetu, a i naučne analize su pokazale, da to da je "doručak najbitniji obrok" nije tačno. I ako nekog malo više interesuje može da istraži npr "intermittent fasting".

(subota, 08. dec 2018, 11:53) - Лала [neregistrovani]

Народне пословице

Доручкуј сам, ручак подели с пријатељем, вечеру дај непријатељу.
Доручкуј као краљ, ручај као сељак или радник, вечерај као просјак.