Mitohondrijski geni mogu da se naslede i od očeva

Uprkos ustanovljenom mišljenju u genetici da se mitohondrijski geni nasleđuju od majke, najnovije istraživanje otkrilo je i da očevi mogu da ih prenesu na potomke. Ta činjenica bi mogla da promeni način na koji se leče mitohodrijske bolesti, ali i da potpuno dovede u pitanje genetsko testiranje i utvrđivanje porekla po majčinoj liniji.

Mitohondrijski genom je odvojen od ostatka DNK i nalazi se unutar hiljada mitohondrija u našim ćelijama, za razliku od ostalog genetskog materijala koji je smešten u jedru.

Do sada je u naučnim krugovima toliko postalo uvreženo mišljenje da se nasleđuje od majke da se mitohondrijski genom takođe naziva i „Evin gen“. Testiranje mitohondrijskog genoma se koristi kod utvrđivanja porekla sa majčine strane, a teoretski bi, ukoliko bi išli dovoljno u prošlost, mogli da uđemo u trag i prvoj majci svih ljudi.

To će sve morati da se menja nakon objavljivanja istraživanja u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Doktor Šiju Luo sa Dečje bolnice u Sinsinatiju susreo se nečim veoma čudnim. Četvorogodišnji dečak primljen je u bolnicu sa simptomima koji su ukazivali na mitohondrijsku bolest.

Sekvenciranje dečakovih mitohondrija otkrilo je da ne postoje mutirani geni koji bi izazvali bolest, ali su se Luo i njegove kolege, ipak, odlučili da ispitaju i članove porodice i izvrše uporedni test.

Oko 40 odsto dečakovih mitohondrija podudarilo se sa dedom sa majčine strane, a samo 60 odsto je došlo od njegove bake.

Nakon testiranja ostalih članova, kao i dve druge porodica u kojima su zabeležene mitohondrijske bolesti, Luo je otkrio da se nasleđivanje po muškoj liniji, iako veoma retko, desilo najmanje 17 puta u te tri porodice.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

MitDon

Sadly enough, but a friend of mine has been struggling MRKH since 18 yrs old. This is what I got to know primarily when was doing research on the point. Among the possible MRKH symptoms can be the following~ Total absence of menstruation, also called primary amenorrhoea. Inability to have complete intercourse (this is known as complete penetration). If the penetration is partial, it can still be quite painful and uncomfortable. Absence of the cervix and a very short vagina depth.Infertility related to the absence of the uterus, which makes it impossible to carry a child. In all cases of Müller agenesis, pregnancy can not take place. Other factors must be taken into account as they may be related to the syndrome: deafness, kidney problems or skeletal problems..What makes me really proud of her is that she never stopped! Together with her dh they're currently passing mitochondrial donation & surrogacy treatment in Kiev. Wishing all the very best of luck on the way!!

(četvrtak, 07. nov 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

како то може бити

Како то може бити? Разумем да све треба проверити и поново проверити, али заиста научници нису могли да разумеју шта се дешава од самог почетка? И даље мислим да митохондрије наслеђују од мајке и замена митохондрија може бити врло корисна. Овај поступак је сада веома популаран (и ефикасан). Моје колеге су прошле кроз њу у Украјини, то им је помогло да роде здраву девојчицу

(ponedeljak, 03. dec 2018, 13:08) - ☺ [neregistrovani]

Ne morate čitati i između redova!


Čitate li vi ta istraživanja koja spominjete ili samo objavljujete članke o njima?